Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Miért hazudozol?

2014. július 31. - Pehl Ildikó

Másmilyennek mutatjuk magunkat, mint amilyenek vagyunk.

A virtuális világban, a közösségi oldalakon igyekszünk a lehető legjobb színben feltüntetni magunkat.

Kevesen vállalják, hogy éppen rossz napjuk van, hogy szomorúak, vagy uram bocsá’, most csalta meg őket a kedvesük.

Mondjuk, ezzel senki sem szívesen dicsekszik, nem is feltétlenül kell nyilvánosságra hozni, aki mégis megteszi, leginkább mást okol, másra mutogat.

1313731259-x_2wy8

Hiszen emberek vagyunk, vannak érzéseink, amiket vagy kiélünk, vagy megélünk, vagy nem élünk meg.

Aki kiéli, az a másikra mutogat, aki megéli, az vállalja a felelősséget azért, amit érez, hiszen az „én érzésem”, bármi is váltotta ki. Aki nem éli meg, az pedig elfojtja.

A facebook bármit „elbír”, azt mutatsz magadról, amit csak akarsz. És a nagy többség, aki nem ismer igazából, legtöbbször el is hiszi neked. Mert nem tudják, hogy hazudsz, leginkább magadnak.

1352988235.0513-hazugsg-f

Ilyen például az a tanítónő, aki éppen most ünnepli házasságának 25. évfordulóját, „25 éve jóban, rosszban!”, miközben évekig csalta a férjét, több szeretője is volt, s a 22 éves fia nem a férjétől született. A fiú pedig azt írja: „példaértékű házasság”, valószínűleg nem tudja, hogy aki felnevelte, nem a vér szerinti apja.

Vagy egy másik érdekes pár, akit „álompár”-ként emlegetnek, összebújós, ölelkezős képekkel, szerelmes üzenetekkel dobják fel a facebook profiljukat. A nő első házasságából származó gyerekeit a volt férjének ítélte a bíróság, de ő büszke anya. Egy alkalommal az egyik szórakozóhelyen a párja szeme láttára kezdett csókolózni egy másik férfival, akivel aztán haza is ment, de ő állítása szerint szerelmes párjába (aki mellesleg fizet mindent, mert a nő nem dolgozik).  A második férjétől, aki sikeres vállalkozó volt, s aki több mint 20 évvel idősebb volt nála, nem sokkal azután vált el, amikor az agyvérzést kapott.

A páros másik tagja rendszeresen csalja a nőt (aki ezt elnézi neki, hisz így fogadta el a kapcsolatot), ahogy a második feleségét is csalta, aki három fiúgyermekkel ajándékozta meg.

Online marketing tanárként egyszerre több hálózatban is tevékenykedik, a lelkes követők pedig mindenhol fizetik a havidíjat. Ugyan sikeres hálózatépítő és tanár, a gyermektartás díj fizetése olykor mégis késik.

A páros nőtagja által a facebookra kitett fotó egyikén átölelik egymást, miközben a férfi a fotó készítése előtt  néhány órával egy másik nővel bújt ágyba.

Azután ott van az a háromgyermekes anyuka, aki Ájtatos Manót játszik, szép gondolatokkal, bölcs üzenetekkel szórja tele a fb falat - mellesleg hálózatépítő a hölgy, aki üzletasszonyt játszik -, csak a magánéletében nem etikus. Miért? Egy csoport két napos programját szervezve előre beszedte a részvétel díjat, majd, amikor családi okok miatt lemondtam a programot, - még jóval a program előtt - közölte, hogy nem áll módjában visszafizetni az előleget, mert elköltötték azt. Mikor azt feleltem:  "Egészségetekre! Biztos így etikus." - mert, ugye, egy ilyen alkalommal folyik az alkohol-, még neki állt feljebb és kikérte magának:  Nem tudjuk követni a létszámot, így nem lehet kalkulálni, mert ti meggondoljátok magatokat és lemondjátok a programot.

Így utólag kérdezem: Ha kevesebb a létszám, nem lehet, hogy a költség végül kevesebb lett, még ha az eredeti összeg csak kalkulált is volt?

És még sorolhatnám.

A látszólag jól működő kapcsolatok, ahol csak szex nincs, hetek, hónapok, évek óta.

A látszólag Minta Anya, aki éppen csak a gyermekével nem törődik.

A „Jól vagyok!” mögötti segélykiáltásokat csak azok nem veszik észre, akik saját maguk is olyat mutatnak, amiről pontosan tudják, hogy nem igaz.

A mosolygós képeken néha azt látni, hogy az arcok olyan álarcok, amelyek letéphetetlenül ráfagytak viselőjére, aki nem látja - mert nem képes rá -, hogy az erőltetett vigyor egy idő után vicsorrá válik.

álarc

És nem tudja, hogy a szeme elárulja, hogy mosolya nem valódi, s látszik, hogy belül éppen fél, vagy szomorú.

Az erőltetett nevetések keserű jajkiáltások, a sírás helyett.

Te is ezt teszed? Miért is?

Mert észre sem veszed. Mert nem nézed meg, hogy mit is teszel valójában. Mert a szembenézéshez erő kell, a szembenézés olykor fáj, és tudod, ha megnéznéd, mit csinálsz és felismernéd, hogy tévúton jársz, beismernéd, hogy becsapod magad, tenned kéne valamit. Ehhez pedig sok erő kell.

Inkább hazudozol, játszod tovább a magadra erőltetett szerepedet, míg ki nem fáradsz, míg az elméd azt nem mondja, hogy elég volt.

Hisz a többiek is ezt teszik.

Pehl Ildikó

kommunikációs tréner, terapeuta

http://tulaszemelyesen.hu/

Kapcsolódó cikkek: http://tulaszemelyesen.blog.hu/2013/12/26/te_is_becsapod_magad

http://tulaszemelyesen.blog.hu/2014/01/29/a_valodi_szabadsag

Kép: http://www.demotivalo.com, www.tobbvagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr667137861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása