Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Saját tapasztalat az Igazságról? Igen!

2014. április 26. - Pehl Ildikó

540x293_20140416_5b6a047c1d81adc133fa6c93c6e801cb_jpg_1398512521.jpg_540x405

Hajlamosak vagyunk mindent készpénznek venni.

Gyermekkorban ez még természetes, hiszen a szüleink tanítanak minket, tőlük tanuljuk az életet, leginkább abból, ahogyan ők élik. Azután a közvetlen, majd tágabb környezetünktől, rokonoktól, az oviban, majd az iskolában és mindennel egyetértünk, ami egyezik azzal, amit a neveltetésünk során a magunkévá tettünk.

Nekünk olyanná válik a világ, amilyen tapasztalatokat szereztünk.

Azután elérkezünk a tinédzserkorba, ahol jó esetben elkezdjük megkérdőjelezni azt, amit addig megtanultunk. Legalább is néhány elemét. Ekkortól lesznek saját elképzeléseink, saját tapasztalataink, de még mindig programozottak vagyunk. Hiszen az előzetes tapasztalatok mentén tudjuk érzékelni a világot, s benne magunkat.

Később, amikor már önálló, felnőtt lényként hozunk döntéseket, mikor azt hisszük, hogy szabadon választunk, még mindig a korai évek automatikus programjai futnak bennünk.

Igen sokszor nem nézzük meg a valóságtartalmát annak, amit a saját valóságunknak hiszünk.

Lusták vagyunk saját tapasztalatra szert tenni.

Ahhoz, hogy megkérdőjelezzük saját világunkat, először az énképünket kell, hogy megkérdőjelezzük.

Mert minden, amit magamról hiszek, tudok, gondolok, mások visszajelzéseiből kreált kép.

Tehát nem valódi.

De ahhoz, hogy ez a felismerés a te igazságod legyen, először kételkedned kell.

Könnyebb elhinni valakinek, aki okosabbnak, bölcsebbnek látszik, hogy igazat mond, könnyebb azt gondolni, hogy ő jobban tudja, mint saját tapasztalatra szert tenni. Mert ahhoz szükség van bátorságra, erőre, elszánásra és arra a leküzdhetetlen vágyra, hogy tudni akard az igazat. Nem másoktól, hanem saját tapasztalatból.

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr156087798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása