Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

A kizárásról

2013. október 28. - pehlildiko

Egy ideje gondolkodom arról, hogy írok egy jelenségről, ami a Facebook-on is előfordul, a kizárásról. Csak nem tudtam, hogy kezdjem. Talán azzal, hogy én is zártam már ki és engem is zártak már ki. Nem csak a Facebookon, hanem az életben is.

Erről beszélgettünk Glóriával:

Utánanéztem a interneten, hogy mit is jelent a kizár szó. A Wikiszótárban ezt találtam:

Nem enged be egy helyre egy (nem kívánatos) élőlényt, vagy nem enged érvényesülni egy (káros) hatást.

Kívül tart; egy ajtót, kaput zárral rögzít, bereteszel, hogy ne tudjon bemenni az a személy, élőlény, amelyiknek ez szándéka.

Átvitt értelemben:

1. Nem enged be egy anyagot, tényezőt, jelenséget, érzést; megakadályozza, lehetetlenné teszi, hogy egy hatás behatoljon egy helyre, egy személyre hasson.

2. Távol tart magától, illetve egy helyről egy személyt, anyagot, tényezőt, jelenséget, érzést, hatást.

3. Közösségből kitilt; megszünteti egy személy tagságát egy szervezetben, intézményben.

4. Részvételt megtilt; hivatalos intézkedéssel lehetetlenné teszi, hogy egy személy részt vegyen egy rendezvényen, egy tevékenységben, vagy részesüljön egy előnyből, haszonból, értékből.

5. Szándékosan kihagy egy tételt, személyt, tárgyat, dolgot egy gyűjteményből, jegyzékből, sorozatból, névsorból.

6.  Körülmény, tényező lehetetlenné tesz egy másik körülményt, tényezőt, mert csak az egyik létezhet egy időben, egy helyen.

7.  Nem tartja lehetségesnek; egy személy úgy véli, hogy egy esemény egyáltalán nem történhet meg, egy hatás, eredmény nem következhet be.

8. Nem ad teret neki; megakadályozza egy hiba, kár létezését, előfordulását, vagy egy rossz módszer, elv, helytelen eljárás, hibás anyag használatát.

Filozófia: Egyidejűleg nem lehet érvényes; egy fogalom, tétel egy másik fogalom, tétel mellett nem áll meg, nem lehet egyszerre igaz.

Elég is volt ennyi.

Elgondolkodtam rajta, vajon mi vezet el odáig, hogy kizárjunk embereket az életünkből, miért is tesszük igazából?

Számtalan oka lehet. Talán a sértettség, talán a félelem, vagy a védekezés, menekülés.

Ugye, mindenki hallott már arról az okos gondolatról, hogy rajtad múlik az életed, minden attól függ, hogy te hogy gondolkozol és a pozitív gondolkozás mára már szinte divat lett. Meg az is, hogy csak pozitív emberekkel állj szóba, szakítsd meg a kapcsolatot a lehúzó emberekkel, a negatívokkal és kerüld az energiavámpírokat.

Tele vagyunk ilyen közhelyekkel, és szerintem sokan nem is járnak utána, mit is jelentenek ezek a kifejezések. Szerintem sokan félreértik a pozitív gondolkodás fogalmát, de ez mindenkinek a magánügye. Meg az is, hogy kivel barátkozik, kivel tart kapcsolatot.

De mi alapján ítélünk valakit negatívnak vagy pozitívnak? Miért szoktunk kizárni embereket a Facebook-ról, vagy az életünkből, milyen indíttatásból tesszük ezt?

Most tekintsünk el a szélsőséges esetektől. Nekem is volt egy olyan ismerősöm a Facebook-on, akit személyesen sose láttam, viszont tanácsokat kért tőlem, aztán követelőzni kezdett és a végén számon kért, hogy miért nem mondom meg neki, hogy lehet gyorsan megvilágosodni. Egy idő után letiltottam.

Eltekintve a szélsőséges esetektől, attól lesz valaki pozitív vagy negatív, hogy beleillik-e abba a sztereotípiába, ahogy elképzeljük a pozitív és a negatív embereket, vagy hogy velünk éppen hogyan viselkednek.

Milyen alapon döntöd el a másikról, hogy negatív vagy pozitív? Azért, mert neked azt az arcát mutatta valamiért, amelyik pillanatnyilag nem szimpatikus. Vagy azért, mert ellentmondott neked. Lehet, hogy nem is rád reagált, hanem a fejében élő képre. Lehet, hogy emlékeztetted valakire, aki korábban megbántotta és most bekapcsolt egy automata és ösztönösen reagált valamire, amit te észre sem vettél.

Mitől lesz valaki negatív vagy pozitív? Attól, ahogy te ránézel. Egy helyzet kimenetele mindig attól függ, hogy te hogyan nézel rá.

Azt gondolom, hogy akkor, amikor valamiről vagy valakiről rossz véleményünk van, vagy divatos szóval élve, „negatív” az illető, az mindenképpen rólunk szól.

Vannak negatív emberek? Inkább rossznak minősített tapasztalatok.

Egyesek szerint vannak energiavámpírok. Szerintem mindenki az. Te is. A figyelem energia, sőt, te is energia vagy. Amikor figyelsz valakire, energiát adsz neki, és amikor ő figyel rád, akkor ő ad energiát neked.

Amikor ítélkezel, te pozitív vagy? Azért, mert valaki nem felelt meg az elvárásaidnak, vagy azért, mert másképp döntött, másképp gondolkodik, másképp viselkedik, másképp reagált, mint amire te számítottál? Ezt csalódásnak nevezik.

Mi a célja a kizárásnak? Magadat védeni, vagy a másikat büntetni?

Amikor ítéletet mondasz valaki más felett, akkor az azért van, mert többnek gondolod magad a másiknál. Gőgös vagy és azt mondod, nem vagyok vele egy szinten.

Valójában azért van szükséged erre, hogy mesterségesen feltornázd magad, mert baj van az énképeddel. Nem érzed magad egyenrangúnak a másikkal. 

Van egy idevágó idézet Osho-tól, amely így hangzik: Ha azt gondolod, hogy egyszerű vagy, gondold azt, hogy mindenki más is egyszerű. Ha azt gondolod, hogy különleges vagy, gondold azt, hogy mindenki más is különleges.

Persze, az egy más helyzet, amikor vége van egy kapcsolatnak és önvédelemből letiltod a volt szerelmedet, hogy te ne lásd az ő adatlapját. Amikor megszakítasz vele minden kapcsolatot, az is védekezés, és ilyenkor kevés a szeretet.

Az életedben minden a te elvárásaid szerint alakul. Nem haragudhatsz az életedben megjelenő „negatív” emberekre, nem hibáztathatsz senkit a neked nem tetsző helyzetekért, mert ezeket az embereket, helyzeteket te hívtad az életedbe. Ha egyet kizársz, jön helyette egy másik, csak kicsit más lesz.

Ha nem nézed meg, nem oldod fel magadban azt, amivel olyan helyzetekben találod magad, amik nem tetszenek, akkor újra és újra találkozni fogsz hasonló emberekkel, hasonló helyzetekkel.

Tulajdonképpen, amikor kizársz valakit, akkor egy sértett gyermek állapotában vagy, akit valamikor valaki megbántott, és te nem akarod érezni ezt a régi fájdalmat. Ezért inkább úgy teszel, mintha nem is lenne.

És kizársz.

Pedig nem a kizárás a megoldás, hanem az elfogadás, a megértés, és amikor más elvárásaid lesznek az élettel, a többiekkel kapcsolatban, akkor más tapasztalataid is lesznek majd.

Pehl Ildikó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr175602508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kp47 2016.01.23. 17:32:20

A levezetéssel egyetértek. A videón a kommunikáció fontosságának kiemelésével különösen. A Rómeó és Júlia például a kommunikáció hiányosságának tragédiája... A kizárás oka sokszor az, hogy aki "kizár" , azt gondolja, a közeli vagy távoli ismerős a szavaival (de esetleg a némaságával) másoknak akart megfelelni, ez haragot válthat ki a címzettből... Az kizárás viszont legtöbbször csak figyelmeztető reagálás akar lenni - de a kapcsolat sokszor tartósan vagy végleg megszakad, ezzel viszont a kizárás "közös eredmény". Ha nincs jele annak, hogy visszacsinálható lehetne, akkor kimondható: "ennyi"... A facebook megléphetné, kapcsolatok megmentése végett, hogy adott időre is megad "kizárási" időt, ami után a rendszer a tiltást feloldja... Természetesen a kizárási jelenség ennél bonyolultabb. A facebook kapcsolatokat hozhat létre, de kapcsolatokat szakíthat is el..
süti beállítások módosítása