Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

A párkapcsolatról

Egy kicsit másképp

2013. november 24. - pehlildiko

bizalom_1385281123.jpg_600x519

Minden kapcsolatnak van egy belső etikája. Lehet, hogy ki sem mondták a felek, de tudják, hogy a másik mit vár el, hiszen a kommunikáció azt is jelenti, hogy megosztom magam, a gondolataimat, tehát a másik ismer.

Ha van olyan, amit nem akarsz elmondani a másiknak, vagy azon gondolkozol, hogy valamit nem akarsz elmondani, azt jelenti, hogy csak látszólag vagy benne a kapcsolatban. Valójában nem vagy benne.

Ha egy kapcsolat kommunikációs útvonalai valamiért blokkoltak, akkor a felek el vannak választva egymástól. Ha valaki mással osztod meg azokat a gondolataidat, amit a pároddal kellene, akkor te blokkolod ezt az útvonalat. Ezt érzi a másik és ilyenkor nem biztos a helyzetében. Az a fél, aki nem a társával osztja meg önmagát, a gondolatait, a problémáit, a kételyeit, bizonytalanságot hoz létre.

Ilyenkor jelenhet meg a féltékenység. Aki féltékeny, az valamiért nem biztos a kapcsolatában.

Aki erre az első kommunikációs helyre valaki mást állít, még ha csak egy rövid időre is, az kívül van a kapcsolaton, nem él benne. Nem tudja, de nem él benne.

A pozitív kommunikációhoz és a gondossághoz nagyon fontos, hogy betartsd a kapcsolat etikáját. Ha nem tartod be, úgy gondolod, hogy belefér, hogy most elfelejtettem valamit, mulasztottam valamit, vagy olyasmit tettem, ami a másiknak fájdalmat okozna és jobb, ha nem tudja meg, akkor megszeged azt a belső szabályt, amit lehet, hogy ki sem mondtatok, de aminek a megszegése azonnal lelkiismeret-furdalást, bűntudatot indít el benned.

Lehet, hogy megmagyarázod magadnak, hogy miért jó így és elméletileg egy részed egyet is ért ezzel, de van egy olyan részed, a lelked, a valódi lényed, amelyik biztos, hogy nem. Ezzel elindul egy folyamat, a leértékelő spirál.

Három dolgot fogsz leértékelni:

1. önmagadat,

2. a másikat (ebben benne van a kapcsolat),

3. azt, amit tettél.

Mert ezzel azt mondod, hogy nem is olyan nagy dolog, tehát megismételhető.
Egy mulasztás, semmi több. Kis dolog, de attól a pillanattól kezdve, hogy átlépted a saját belső etikádat, vagy a kapcsolat etikáját, egy leértékelő spirálba kerülsz. Lehet, hogy nem követtél el semmit, nem történt semmi, csak saját önértékelésed egy lépcsőfokkal lejjebb ment.
Ettől fogva nem tudsz belenézni a másiknak a szemébe, kerülöd a tekintetét, esetleg őt magát is. Mert nem tiszta a lelkiismereted.

Akkor tudsz bízni a kapcsolataidban, ha a kapcsolataid is bízni fognak benned. Ehhez először magadban kell bíznod. Ez akkor történik meg, amikor tisztán vagy benne egy kapcsolatban.

Ha mulasztottál, azt onnan tudod, hogy akkor, amikor végiggondolod, mit tettél vagy nem tettél, kellemetlen érzésed lesz. Furdal a lelkiismeret és megfordítod, kifelé, a másikra. Amikor kellemetlen érzéseid vannak saját magaddal, mulasztásod, feledékenységed vagy szándékos gondatlanságod kapcsán, - mert ránézel a másikra és tudod, hogy megérdemelte volna, vagy éppen, hogy nem ezt érdemelte volna-, akkor keresel valami hibát a másikban. Hogy ne érezd azt a kellemetlen érzést.

Abban a pillanatban, amikor mulasztasz, nem vagy benne a kapcsolatban. Amikor titkolózol a másik előtt, nem vagy benne a kapcsolatban, csak látszólag vagy jelen, nem alkotsz közösséget a másikkal. Amikor kibeszéled a háta mögött, nem vagy benne a kapcsolatban. Amikor menekülnél, nem vagy benne a kapcsolatban.

Gondolhatod azt, hogy ha nyíltan kommunikálnál, akkor ez csak bonyolítaná a dolgot. Amikor ez megismétlődik akkor a ki nem mondott szavakon való gondolkodás már azt jelenti, hogy abban a pillanatban nem vagy ott, nem vagy felelősen a társa a másiknak, annak a személynek, akit választottál. Nem vállalsz felelősséget a kapcsolatért. Valahol máshol vagy.

Amikor kilépsz abból a tudásból, amiben megalkottátok a kapcsolat szabályát, megsérted a belső etikáját. Ha nem gondozod a kapcsolatot, ha elmulasztod a másikkal való pozitív kommunikációt és a teljes, nyílt megosztást, visszatartasz információt, az gondatlanság, mulasztás.

Ettől a pillanattól kezdve nem akarsz olyan nagyon örömet okozni a másiknak, elindul a leértékelés folyamata.

Nézd meg a honlapomat:

http://tulaszemelyesen.hu/

Kapcsolódó cikkek:

http://tulaszemelyesen.blog.hu/2013/11/24/nem_mukodik_924

http://tulaszemelyesen.blog.hu/2013/11/24/nem_mukodik_588

http://tulaszemelyesen.blog.hu/2013/11/24/mi_tartja_fenn_a_kapcsolatot

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr915653330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása