Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Egy kapcsolat leértékelése

Mikor indul el a leértékelés folyamata?

2013. november 24. - pehlildiko

3219_1385284163.jpg_520x500

Akkor kezdesz egy emberből kiszeretni, amikor a leértékelés folyamata elkezdődik. Mulasztások és visszatartott, ki nem mondott szavak minden egyes alkalommal elindítják a leértékelés spirálját. Ez nem megy egyedül, ez kölcsönös. A másik ugyanezt teszi, mert érzi, hogy valami nincs rendben.

Hogyha nem tudunk egy másikat megerősíteni a szeretetünkben vagy bármilyen szándékában, igyekezetében, növekedésében, akkor ez azt jelenti, hogy erős felélem él bennünk a másik teljes nagyságától és attól az érzéstől, hogy valakit támogassunk.
Aki nem tudja támogatni a másikat, az attól fél, hogy kicsi marad. A kapcsolatoknak valamilyen módon feltételezniük kell, hogy egyenrangúak. Egyenrangú felek képesek egymás örömének örülni, képesek egymás nagyságát és a kapcsolatuk értékét növelni. Ugyanis minden mozgásban van. Ha nem növekszik a kapcsolat, akkor elkezd csökkenni.

Ha bármelyik fél kompenzál vagy fél valamitől, akkor fél attól is, hogy a másik növekedjen. Fél attól is, hogy a másiknak örömet okozzon. Az örömokozás elmaradása pedig azért történik, hogy kontrollálhasd a másik személyt.
Ha valakit tartósan nem akarok támogatni és nem akarok örömet okozni számára, nem akarom boldoggá tenni a másikat, akkor ezzel bizonytalanságban tartom.
A bizonytalanság vagy a növekedés támogatására irányuló cselekedetek elmaradása kölcsönös. Ennek a következménye a kontroll.
Aki fél attól, hogy a másik örül és boldog, az attól fél, hogy majd nem fogja tudni kontrollálni a partnerét, mert lehet, hogy a másik visszaél majd ezzel, vagy magára hagyja.

Ha megmarad a felekben a nyíltság, a pozitív kommunikáció és az a tudás, hogy minden nap teremtem a kapcsolatot, bármekkorára nőhet az örömtől, a szeretettől bármelyik fél, nem fog leválni.

Akkor unjuk meg a kapcsolatot, amikor a leértékelő spirál miatt hibát keresünk a másikban.
Ha csináltál valamit, aminek negatív előjele van, tenned kell valamit, mert elsősorban neked van rá szükséged, hogy magadat tudd értékelni, hogy legyen tartásod. Mindegy, hogy a másik mit csinált, az érdekes számodra, amit te tettél, vagy nem tettél. Tehát jóvá kell tenned. Elsősorban magad miatt.

Amikor valaki hajlik arra, hogy kisebb-nagyobb hibákat elnézzen, vagy figyelmen kívül hagyjon, vagy elsiklik felette - ez önmaga hibáira és a másik hibáira egyformán igaz-, elveszíti a becsületét, az önbecsülését, a tartását önmaga előtt. Ha nincs belső tartásod, ez a testtartásodon is látszik.

Látogass el ide:

http://tulaszemelyesen.hu/

Kapcsolódó cikkek:

http://tulaszemelyesen.blog.hu/2013/11/24/a_parkapcsolatrol_157

http://tulaszemelyesen.blog.hu/2013/11/24/nem_mukodik_588

http://tulaszemelyesen.blog.hu/2013/11/24/mi_tartja_fenn_a_kapcsolatot

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr95653381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása