Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Kényszer

2015. október 12. - Pehl Ildikó

veszekedo-par-sziluett.jpg

Senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy változzon meg. Persze, hogy megpróbáljuk, sokan megtesznek olyasmit, amit nem szeretnének, mert fenyegetve érzik magukat. Mivel fenyegetjük meg a másikat?

Például azzal, hogy elhagyjuk, nem beszélünk vele, vagy nem szexelünk. Zsarolhatunk szavakkal, tettekkel, érzelmekkel, állapotokkal. A női tárház végtelen. Persze, a pasiknak is vannak kényszerítő eszközeik.

De talán nem így kéne működnie egy kapcsolatnak. Ha valamit szeretnénk elérni, akkor ahhoz először magunkon érdemes átalakítást végezni.

Hogyan?

Nem a külsőségeket javasolnám. Egy plasztikai műtét, egy frizura, vagy ruha még nem oldotta meg a kapcsolati problémákat. Sem az, hogy ha a körülményeken változtatsz, hiszen magadat magaddal viszed mindenhova.

Szóval, magaddal kell kezdened. Mindig.

De ez nem arról szól, hogy magadra erőltetsz valamit, hogy ezzel kierőszakolj valamit a másiktól. Nem ettől fog tartósan és hatékonyan változni sem a kapcsolatod, sem a magabiztosságod.

És itt elérkeztünk a lényeghez. Ugyanis, ha magaddal nem vagy elégedett, akkor fogsz a másikban hibát keresni. És nem ettől fogod magad jobban érezni, és nem ettől fog a kapcsolatod megváltozni.

Ahogy nem a külsőségektől fogod magadat szebbnek, jobbnak, kívánatosabbnak érezni. Talán csak időlegesen.

A külső változás segíthet, de nem elég. Az önbizalmad nem attól növekszik, ha kívül megváltoztatsz valamit, hanem attól, ha a belső erőd növekszik. (Erről egy korábbi cikkemben írtam, itt olvashatod.)

Önmagad átalakítása kemény belső munka. Az, hogy mit gondolsz magadról, nem feltétlenül attól fog megváltozni, hogy pozitív szavakat ismételgetsz magadban. Az érzéseidet sem írhatod át egyik napról a másikra. És ettől a partnered nem fog megváltozni.

Ha változást szeretnél, az első lépés az őszinte kommunikáció lehet. Először önmagaddal, azután a másikkal.

Ha van valami, ami bánt, fogalmazz nyíltan, és őszintén beszélj, arról, hogy te mit érzel és szerinted ennek mi az oka. Azután hagyd, hogy ő döntse el, mit kezd ezzel, hogy hajlandó-e változtatni bármit is. És hallgasd meg a másikat, ítélkezés nélkül.

Ha számára fontos ez a kapcsolat, és szeretne változni, megteszi. Nem úgy tenni, nem próbálkozni, nem színészkedni, nem erőltetni, hanem valóban változni. És te érezni fogod a különbséget, tudni fogod, mikor valódi a változás.

Azonban, ha valóban szereted, nem a hibáira figyelsz, hanem arra, ami jó benne, és azt értékeled. Ha szereted, akkor abban támogatod őt, amiben tudod.

Pehl Ildikó

http://tulaszemelyesen.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr47956700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása