Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

A kritikáról

2014. május 30. - Pehl Ildikó

Az interneten utánanéztem és azt találtam, hogy a kritika görög-latin szó, jelentése: bírálat, értékelés.

Ez vajon egyenlő az ítélkezéssel? Aki kritikát mond, az vajon ítélkezik a másik felett? Ha valaki elmondja a véleményét, vajon ítélkezik?

A kritika mindig bántó, ha azt magamra veszem. Pedig a másikról, a kritikusról szól. Ha nem bírod a kritikát, ne állj ki a nyilvánosság elé, mondhatják.

Amikor azt vállalom, hogy a nyilvánosság elé viszem a gondolataimat, akkor azt is vállalom, hogy kritikát kapok. Amikor valaki a nyilvánosság elé áll, akkor számolnia kell azzal, hogy nem mindenkinek fog tetszeni. Biztos, hogy lesznek olyanok, akik nem értenek egyet és a véleményüket el is mondják. Akár tetszik, akár nem.

De miért is teszik ezt? Lehet, hogy azért, mert tudat alatt megkérdezem mások véleményét? Lehet, hogy nem vagyok biztos magamban?  Vagy esetleg a másik, aki véleményt mond, valamit másképp lát és úgy érzi, közölnie kell?

201104081507_birosag_jelkep

 

Akkor nem bánt mások véleménye, ha magamban, legbelül rendben vagyok, ha tudom, hogy ki vagyok.

Attól, hogy másnak más a véleménye, én még vagyok, aki vagyok. És ha én tudom, hogy ki vagyok, akkor mindegy, hogy más mit mond rólam. Nem hat rám.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem érdekel mások véleménye, hanem azt, hogy aki engem néz, a saját szűrőin keresztül lát, nem biztos, hogy engem, vagy azt a valóságot, amit én. Ezért nem lehet mérvadó számomra mások véleménye.

Persze lehetnek kivételek. Azok, akik igazán közel állnak hozzám. Mert ők talán engem látnak, nekik én is meg tudom mutatni magam, nem a maszkot, amit a mindennapokban hordok, nem a szerepeimet, hanem azt, aki valójában vagyok. Az igazi arcomat.

Amikor én kritizálok, az azért van, mert bánt valami. Csak az bánt a másikban, a tetteiben, a mondataiban, a viselkedésében, ami ott van bennem is. Különben nem venném észre, vagy nem érdekelne. Csak akkor teszem szóvá, ha valami zavar a másikban, mert magamban nem látom, nem akarom látni.

Van-e joga megbírálni bárkinek is a másikat? Úgy vélem, nincs. Mégis megtesszük.

Akkor is, amikor elítélem azt, aki engem bírál.

Mindenkinek van véleménye, akár elmondja nyilvánosan, akár csak magában fogalmazza meg. Azonban, amikor az ítélet megfogalmazódik bennem, már ártok, akár kimondom, leírom, akár nem, akár nyilvánosságra kerül, akár nem.

Ilyenkor ártok a másiknak. Ha más nem is tudja, én tudom. Azt is, hogy jóvá kell, jóvá kéne tennem.

 

Pehl Ildikó

pszichoblogger

 http://tulaszemelyesen.hu/

Hírlevélre feliratkozás itt.

Amikor a másikra mutogatsz - Megszégyenítve

Veled is előfordult már, hogy abban a kényelmetlen, furcsa helyzetben találtad magad, hogy szerinted semmit sem tettél, de az a másik olyan goromba volt veled, kigúnyolt, lekezelt, becsapott, megszégyenített és még sorolhatnám?

Az meg még rosszabb, ha az a másik történetesen a párkapcsolatod, szülőd, gyereked.

Nézel nagyokat, hogy mi történik? Miért teszi ezt velem? Miért pont velem történik mindez?

A válasz nagyon egyszerű. Azért, mert te akarod. Na, nem a józan, racionális részed.

http://youtu.be/R-IFk6cedCE

 

Ha megszégyenítve, megalázva érzed magad, kérdezd meg magadtól:

-         Ki teszi ezt veled?

-         Miért van erre szükséged?

-         Igaz az, hogy megszégyeníthető vagy?

-         Igaz az, hogy valaki más szégyenít meg téged?

Amikor elhiszed, hogy megszégyeníthető vagy, te vagy az, aki a másiknak hatalmat ad és elhiszed róla, hogy megteheti ezt veled. Te hagyod, hogy ezt megtegye valaki veled. Te akarod, hogy ezt tegye valaki veled.

Te engedted meg.

Másképp: Te vagy az, te teszed ezt saját magaddal.

A másik csak a te kihangosításod.

Neked áll hatalmadban, hogy azt mondd: Nem engedem.

Az történik veled, ami az elmédben van. Amit te gondolsz arról, hogy minek kéne történnie veled, az megtörténik. A másik csak azt teszi, azt mondja, amire te engedélyt adtál. Arra adsz engedélyt, amit te hiszel arról, hogy mit érdemelsz.

Amikor te akarsz megszégyeníteni valakit, akkor csak vissza akarsz adni. Miért? Egy korábbi sérelmet akarsz megtorolni.

Ezért a legtöbb, amit tehetsz, hogy abbahagyod a mások és magad megszégyenítését.

Mert van választásod. Mindig van.

Így hát, bölcs választást kívánok!

Ildikó

http://tulaszemelyesen.hu/

Kapcsolódó bejegyzés:

http://tulaszemelyesen.blog.hu/2013/12/30/van_olyan_hogy_meltatlan_helyzet

 

 

A siker titka

Mi a siker titka?
Van egyáltalán a sikernek titka? Egyébként is, mit jelent a siker? Én nem tudom. Vannak nálam sokkal okosabbak és sikeresebbek, akik biztosan jóval többet tudnának erről mondani.

Írtam erről egy blogbejegyzést, amely itt olvasható: http://tulaszemelyesen.blog.hu/2013/02/03/legyel_sikeres_676

De!
A sikernek, a sikerhez vezető útnak van néhány olyan összetevője, amely nélkül kétséges a siker, bármit is jelentsen az a te számodra.

Az egyik összetevő például a várakozás, és a várakozással járó stressz. Te bírod? Mert nem mindenki éli meg jól a várakozás izgalmát.
Nézd meg, a gyerekek mindig mindent azonnal akarnak. Addig mondják, addig hisztiznek, amíg meg nem kapják.

A szellemileg, érzelmileg érett felnőtt képes késleltetni a siker érzésének a beteljesülését – várni, miközben teszi a dolgát -, amikor az eredmény még nem is látszik.

Lehet, hogy közben olykor csalódott vagy dühös, mert nem látható azonnal munkája gyümölcse, de nem adja fel. Várja a végeredményt, örömmel készül rá, elképzeli, s végül megkapja. Mert az idő neki dolgozik, s ő ezt tudja. Azt is, hogy idő kell ahhoz, hogy valami jó megérjen.

1 Jó példa erre a természet. A fa sem esik kétségbe, amikor ősszel elsárgulnak és lehullanak a levelei, nem csügged, hogy télen kopaszak az ágak. Nem sietteti a tavaszt és nem veszekszik a gallyakkal, hogy mikor növesztik már a leveleket. Nem azon aggódik, hogy mi lesz a nyári zöldellés után. A fa él és várakozik a természet körforgására.
Nekünk azonban nem elég, ha csak várakozunk, nekünk cselekednünk is kell, hiszen a tevékenység öröme segíti a megvalósulást.
Nem baj, ha időnként elfog a türelmetlenség, ha néha elcsüggedsz, nem baj, ha még nem látod az eredményt, csak ne add fel! Ha elszánt és kitartó vagy, a célod egyszer csak elindul feléd, az Univerzum elkezd támogatni, megvalósul a te sikered, bármi is legyen az.

„A siker titka csupán az elhatározásban rejlik: elhatározod, mit akarsz elérni, majd napról napra kitartóan teszel is érte, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nem fog sikerülni. „

Anthony Robbins

 

Pehl Ildikó

kommunikációs tréner, terapeuta

http://tulaszemelyesen.hu/?page_id=4986

Kép forrás: http://www.nlcafe.hu/sztarok/20120622/a-siker-10-titka/

 

süti beállítások módosítása