Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Konszenzus, kompromisszum vagy megalkuvás? Nem mindegy!

2014. november 10. - Pehl Ildikó

Az életben nem lehetünk meg kompromisszumok nélkül. Alkalmazkodnunk kell másokhoz is. De nem szabad olyan kompromisszumokat kötni, amelyeket nem tudunk elviselni.

Popper Péter

 

1334646882.1893-46313-f-2222

Nézzük meg, mit is jelent a kompromisszum szó?

A Wikipédiában ez áll:

"A kompromisszum szó jelentése: engedményekkel járó megegyezés.

A vitákban a kompromisszum a vitarendezés egy olyan formája, ahol az eredeti célokból, vagy kívánságokból - kommunikáción és a többszörösen megváltoztatott feltételek kölcsönös elfogadásán keresztül - alakul ki a megegyezés."

Tehát valamiféle kölcsönös megegyezés, amely engedmények árán született.

"A szó eredete:

A szó latin eredetű, és első látásra a sokan hajlanak arra, hogy úgy fordítsák, mint tulajdonképpeni „kölcsönös ígéret”.

A kompromisszum magyar szó mögött három szóból álló latin gyökér fedezhető fel. A latin „co” előszó több más olyan szóhoz kapcsolódik, amely valamilyen közös cselekményre utal. Úgy, hogy annak a lényegi mondanivalója pontosan a kapcsolat erejében áll. Például kommunikáció, komunió stb. A „promis” szó minden latin nyelvcsaládból származó nyelvben, mint ígéret maradt fenn.

A latin ige "mitto 3, misi, missum" jelentése: küld, bocsát, enged; felhagy, abbahagy. A "pro" szó mindig valamilyen cselekvő igéhez kapcsolódik, mint praepozíció (valamiért, érdekében, helyett; képest, mérten, gyanánt) és gyakorlati jelentése a magyar "meg" előszóhoz hasonlítható, például tanulja-megtanulja, tesz-megtesz stb.

Látszólag ellentmond a szó etimológiai eredménye és a mindennapi nyelvhasználatban levő gyakorlati értelmezése, ahol az engedmény szinonimájaként használjuk. De ha körültekintőbben vizsgáljuk, akkor érthetővé válik, hogy a kompromisszum nem egy kölcsönös ígéret, hanem egy cselekmény, magatartás, amely a körülmények kölcsönös ráhatásából születik, és amelynek, ha szereplői akarunk maradni, saját, egyéni érdekeinkből engedni kell."

A megalkuvó szó jelentése:

"Elvtelen, pillanatnyi előnyökért a fontosabb célokat eláruló, a mindenkori helyzethez alkalmazkodó, kiegyezésre hajló.

Szinonimái: megalázkodó, meghunyászkodó, szolgalelkű, jellemtelen, elvtelen, alázatos."

Megalkuvó az, aki vélt vagy valós előnyökért feladja az elveit, behódol, azaz saját igényeiről lemond mások javára.

Bölcsességre vall, ha valaki mindig meg tudja különböztetni a megalkuvást a kompromisszumtól, és nagy akaraterőre, ha mindig csak az utóbbit fogadja el.

Balla D. Károly

Nézzük, mit jelent a konszenzus?

"A konszenzus szó jelentése: egyezség, egyetértés, megállapodás.

A konszenzus latin eredetű szó, a jelentése: egyetértés vagy megegyezés egy adott csoport tagjai között. Előfordul kifejezésekben is, például konszenzuson alapuló döntéshozatal.

A konszenzushoz való eljutás azzal jár együtt, hogy minden egyes csoporttag véleményét komolyan veszik és megfontolják. A döntés meghozatala után fontos, hogy a csoport bízzon abban, tagjai belátják, hogy a dolguk a döntésnek megfelelő viselkedés. Ideális esetben azok, akik egy adott lépést szeretnének megtenni, meghallgatják az azt ellenzőket is, mert azzal számolnak, hogy a vita a közös megegyezést, vagy konszenzust meg fogja erősíteni. Elvileg ritka az ellenvélemény meghallgatása nélküli cselekvés, és a döntés során ügyelnek arra, hogy minimális kárt okozzanak a személyi kapcsolatokban.

Konszenzusnak nevezzük, amikor egy adott döntés tartalmával minden résztvevő egyetért. A teljes egyetértés nagy előnye, hogy nem maradnak ellenérdekeltek a döntés megvalósítása folyamán.

A konszenzus létrehozása során a résztvevők közös álláspontot alakítanak ki, mely mindenki számára elfogadható. A konszenzusos döntés létrejöttéhez szükséges a legnagyobb ráfordítás: időben, figyelemben, rugalmasságban, ám ebben az esetben a megvalósítás során akár nagyságrendekkel kisebb akadályok merülnek fel.

A konszenzus során nehézséget okozhat a döntésben érintettek és érdekeltek megfelelően széles körének bevonása, különben többségi döntés vagy diktatúra (önkényuralom) esete állhat elő.

Összességében a konszenzus a hosszú távú eredményességre törekvő szerveztek, csoportok munkamódszere."

Tehát nem mindegy, hogy engedmények árán kompromisszumot kötök, azaz lemondok bizonyos előnyökről, vagy kölcsönös érdekegyeztetés után konszenzusra jutunk. Ez utóbbi esetben fontos az én véleményem, s itt nagyobb az esélye annak, hogy nem kell engedményeket tennem.

Egyszerűen egyeztetünk.

 

Pehl Ildikó

http://tulaszemelyesen.hu/

Hírlevélre feliratkozás itt.

Forrás: Wikipédia, Idegen szavak gyűjteménye

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr107137909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása