Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Az Enneagramról röviden

2014. október 07. - Pehl Ildikó

Ez a több mint 2000 éves önismereti módszer 9 karaktert különböztet meg.

A karakterek látásmódja határozza meg a jellegzetes viselkedést, az életstratégiákat. A látásmódot pedig az alapvető sérülés, amire aztán a személyiség épül.

Az Enneagram tipológiája a személyiség mögötti rétegeket mutatja meg, ide a személyiségfejlesztés vagy a különböző terápiák során nem nagyon lehet eljutni.

Ha elmélyedünk az Enneagram tipológiájában, megtudhatjuk, miért viselkedik valaki úgy, ahogy, mit várhatunk tőle, mik az erősségei és a gyengeségei.

De azt is, mi az, ami eltávolítja őt az egységtől ill. milyen úton találhat oda vissza.

Az Enneagram szó jelentése: kilenc ábra. A körbe rajzolt kilencszögű ábra a 9 alapvető karaktertípust jelöli. Az Enneagram eredetére vonatkozóan nincs pontos információ. Valószínűleg Afganisztánból származik, kb. 2000 éves múltra tekint vissza, szufi szájhagyomány által terjedt el Perzsiában, Közép-Ázsiában és Indiában. Kutatások igazolták, hogy gyökerei a III-IV. századi keresztényekig visszanyúlnak. Az üldöztetés elől az egyiptomi sivatagba vonult keresztények írásos nyomokat hagytak, elementáljaikat (érzelemmel telített, saját teremtett gondolatok, melyek újra teremtik magukat – pozitív formában erények) I. Gergely pápa az egyházi tanokban 7 fő bűnre egyszerűsítette. A jezsuiták az 1500-as években a Közel-Keletről hozták át gyóntatási segédletként. Amerikai szerzetesek az 1970-es években lelkigyakorlati célokra dolgozták ki az Enneagram rendszerét.

A negatív elementálok vágy-gondolatok, melyeket az ego hoz létre öntudatlanul: harag, kevélység, irigység, fösvénység, torkosság, bujaság, restség, félelem és hamisság.

A pozitív elementálok: erények, tiszta gondolatok, az ember szellemi lényegéből, isteni valójából való tudatos teremtés.

Amíg a negatív elementálokat (alapvető sérülések) nem ismerjük magunkban, azok a személyiség fogságába kerülve uralják életünket, újra és újra megteremtik önmagukat. Ha a személyiség mélyén rejtőzködő árnyékot felszínre hozzuk, tudatosítjuk és feloldjuk, találkozunk valódi lényünkkel, megtaláljuk az eredendő, tiszta Én-t.

A harag, félelem, szeretethiány, (a három alapvető sérülés, mely karakterfalat képez, s melyre épül a személyiség) eltávolít az egységtől, kontrollt eredményez. A gyógyulás akkor következik be, ha az eltávolodás útján visszatérünk a Forráshoz.

Az elkerülési törekvés alapján 9 alaptípust különböztetünk meg.  A kontroll az egyes típusoknál más-más módon jelenik meg.

enneagram_abra A dühpontosok esetében a kontroll a fizikai test uralására összpontosul. A fizikai testben vannak elakadva, dühösek, csinálni akarnak valamit, ezért túlstrapálják a fizikai testet, a másik kettőt elhanyagolják, nem használják. A kérdésük, hogy ki uralkodik? Gyerekkori bántalmazás eredménye a düh, ezért a fizikai szinten igyekeznek megszerezni a kontrollt.

Elkülönülést a dühben megélők:

8-as típus: Uralkodó, aki kifelé irányítja a haragját, igazságért harcol, védi az érzékeny, belső gyermeket.

9-es típus: Lusta, belső békére törekszik, konfliktuskerülő, elkerülő.

1-es típus: Tökéletességre törekszik, igazságosztó, bíró, haragvó.

A szív-központjukban sérült lények az egységtől való elszakadást a bánatban élik meg, mások szeretetét, elismerését próbálják elnyerni. A szeretethiányosak vagy imagesek az érzelmeikben vannak elakadva, ők az érzelmi manipuláció mesterei, elbűvölőek, gondoskodóak, nem tudnak szeretni, de mindenáron szeretetet akarnak. Azt kompenzálják, hogy nem szerették őket gyermekkorukban. A sikerért, az elismerését tesznek mindent.

2-es típus: Saját szükségletét kerülő, gondoskodó, szolgáló, büszke.

3-as típus: Sikerorientált, teljesítmény-centrikus, szereplésvágy, kudarckerülés jellemi, csalárd.

4-es típus: Szereti a melodrámát, érzékeny, kerüli a hétköznapiságot, halódó kardvirág, irigy.

A félelmet megtapasztalók, intellektuális tevékenységbe menekülők. A félelempontosoknál a biztonság keresése van fókuszban, a veszély érzése szinte állandó, a mentális testben van elakadás. Ők azok, akik minden helyett gondolkodnak. A mentális testüket használják túlzottan, ettől idegesek lesznek, a másik kettőt elhanyagolják. Ők azok, akik gondolkodnak, mit kéne érezni, azután amit gondolnak, hogy tenni kéne, azt kényszerítik ki a testükbe. A gondolkodás központi fontosságú az ő esetükben.

5-ös típus: A tudás embere, belső üresség kerülője, elkülönülő, magányos, elszigetelődő, fukar.

6-os típus: Kételkedő, bizalmatlan, fél, normáktól való eltérés kerülője, szabályszegő, veszélykereső.

7-es típus: Élvhajhász, fájdalom és szenvedés kerülője, mókamester, életszeretet, felszínesség, hedonizmus jellemzi.

Az Enneagram abban segít, hogy megismerjük, mit találunk a személyiség rétege alatt, felismerjük gyengeségeinket, hogy azokat erényekké formáljuk. Segítségével azokra a területekre lesz rálátásunk, amelyekkel sérülésünk folytán nincs kapcsolatunk. Ha ezekre a részünkre feltáró munkával rátalálunk, részesülhetünk azon ajándékokból, amelyeket erre az életre magunkkal hoztunk. A feltáró munka során tudatára ébredünk, hogy sérüléseinkben van a megváltásunk, szabadságunk kulcsa.

Az Enneagram átfedésbe hozható a pszichológiával is, alkalmazza a CIA, de az űrkutatásban, hadviselésben is használják illetve bizalmi állás vagy vezető pozíció betöltésére való kiválasztáskor, olykor a bankoknál az ügyfélkezeléshez, az üzleti életben az értékesítéshez, tárgyalástechnika elsajátításához, de alkalmazzák a jezsuiták is gyóntatási segédletként.

Ha szellemi úton járó vagy, javaslom, hogy ismerkedj meg vele.

Ha mélyebb önismeretre vágysz, vagy szeretnéd érteni a többieket, konfliktusmentesebb életre vágysz, vagy egyszerűen kíváncsi vagy és a személyiség rétegei mögé szeretnél látni, akkor neked való az Enneagram.

Ajánlom ehhez Vörös Ákos PrAkash:  A használható enneagram c. könyvét, vagy az Enneagram tréningjét.

Pehl Ildikó

kommunikációs tréner, terapeuta

http://tulaszemelyesen.hu/

Hírlevélre feliratkozás itt.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr347137883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása