Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

A Gőg tudatszint

2015. március 23. - Pehl Ildikó

Munkám során igen sokszor találkozom azzal az emberi viselkedésmóddal, amit úgy nevezünk, hogy gőg vagy kevélység.

Vajon mi lehet ennek a viselkedésnek a hátterében? Terapeutaként tudom, hogy aki gőgös, az valamit kompenzál. Mégpedig a kisebbrendűségi érzését.

A Dr. David R. Hawkins által az Erő kontra erő című könyvben leírt tudatszintek közül a GŐG, KEVÉLYSÉG egy viszonylag magas energiájú tudatszint, de ez a tudatszint is romboló mintákat hordoz. Mégpedig önmagunk és környezetünk számára ártó energetikai mintákat.

De mit is jelent mindez? Ez egy egyoldalú látásmód. Aki ezen a tudatszinten tartózkodik, így látja a világot:

Istenszemlélete: Közömbösség. Bármit is jelentsen Isten, nem törődik az emberekkel. Az ember magára hagyott, egyedül van, saját szabályokkal. Neki magának kell kézbe vennie az irányítást. Nincs jelentősége a megbocsátásnak, számára ez csak szólam. Mindenki megérdemli, amit kap. Megtagadja a morális nézeteket, mert értéktelennek látja. Saját szabályaival önmagát csodálatra méltóvá teszi.

Életszemlélete: Megerőltető. Számára az élet állandó küzdelem felülemelkedni a megerőltető helyzeteken, hogy a legjobb legyen. A teljesítmény alapján ítéli meg önmagát. A második hely egyenlő az utolsóval. Ha nem elégedett a külső sikereivel, könnyen a Szégyen tudatszinten találja magát, mely a legalacsonyabb tudatszint ezen a skálán.

Érzelem: Lenézés. Mindent megvet, kigúnyol, kicsúfol és mindenkit sérteget, aki vagy ami nem a legjobb. Megosztó és megvető, dominanciára törekszik, hajlamos a dölyfösségre.

Viselkedési reakció: Felfuvalkodottság, pöffeszkedés. Megköveteli, hogy a többiek elismerjék felsőbbrendűségét és fontosságát. Ahhoz, hogy másokhoz képest fent érezhesse magát, a többieknek lejjebb kell lenniük. Neki nem elég, hogy sikereket ér el, mindenkinek tanúsítania kell ezt, elismeréssel kell adózniuk az elért eredményei, kíválósága előtt. Felsőbbrendűsége fitogtatásához olyan fórumokat keres, ahol mindezt bizonyíthatja is.

Azonban nem tudja, hogy amikor másokat megítél, akkor saját magát is megítéli, s ezzel olykor a Szégyen tudatszinten találja magát. S kezdi az egészet elölről.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

Programjaimról itt tájékozódhatsz:

http://tulaszemelyesen.hu/

Mozgásmeditáció

Összhangteremtő nap

Kreatív Önismereti és Kommunikációs Műhely online

Hírlevélre feliratkozás itt.

Forrás: Dr. David R. Hawkins Erő kontra erő, Dr. Kurt Ebert: Attractor Fiedl Techniques

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr257254269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása