Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Mi az a tudatosság?

2014. december 10. - Pehl Ildikó

reinkarnacio_text

 Ram Tzu: Jelek

Jelek után kutatsz,
Keresed a kulcsot,
A rejtély nyitját.

Csirkék beleibe bámulsz,
Térképezed a csillagok mozgását,
Számolod a lélegzeted,
Isten becenevét kántálod,
Kártyát vetsz,
Összeadsz számokat,
Vég nélkül szeretkezel,
Böjtölsz,
Drogokat szedsz,
Tanulmányozod a szent iratokat,
Tealevelekből olvasol,
Szellemekkel beszélgetsz,
Tested elbűvölő pózokba csavarod,
Egyik gurutól a másikig szaladsz,
Szemináriumokra és
elvonulásokra jársz,
Gyakorolsz,
Könyveket vásárolsz,
Kazettákat hallgatsz,
Tiszta szívből imádkozol.

Ram Tzu tudja:
Amikor mindezzel végeztél,
Ott találod Önmagad.

Tudod, hogy mit jelent az, hogy valaki tudatos? Mondjuk, ez nehezen meghatározható fogalom. Vannak bizonyos definíciók, de azok mind valami olyasmiről szólnak, hogyan kell tudatosan gondolkodni.

Van, aki azt hiszi, az a tudatosság, ha tudom, mit akarok és  kigondolom, hogy legyen jó nekem.

Ha tényleg azt hiszed, hogy az úgy megy, hogy ha gondolsz valamire és nagyon akarod, akkor egyszer csak az van, akkor ostoba vagy. Persze, mindent meg lehet csinálni. Kérdés, hogy ha kierőszakolsz valamit az élettől, az jó lesz-e neked? S ha megkapod, akarod-e még, meg tudod-e tartani?

No, meg az sem mindegy, hogy a gondolataiddal mit teremtesz. Mert nem mindig úgy sikerül, ahogy eredetileg tervezted, ugye?

Tudom, tudom, tanítják, mondják, pozitív gondolkodás, vonzás törvénye, blablabla...

Ha ez így menne, ennyire egyszerű lenne (egyébként tényleg egyszerű, csak nem ilyen módon), akkor hadd kérdezzem meg tőled: Miért nem vagy mesésen gazdag, miért nem álmaid otthonában élsz, egy jól működő, tartós párkapcsolatban? Miért nem azt a munkát végzed, ami a hobbid, ami örömmel tölt el? Miért harcolsz annyit, miért vagy olyan gondterhelt?

Nem nagyon igyekeznék körülírni, hogy mi a tudatosság, csak annyit, hogy tudatos az, aki nem áll ellen semminek, aki nem akar görcsösen, mindenáron, aki nem kigondolja, hogyan kéne lenni a dolgoknak, hanem hagyja, hogy megtörténjenek. Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem gondolkozunk és nincsenek vágyaink. Csak azt, hogy görcs nélkül élünk. Tudatos az, aki nem bánt mást, csak azért, mert másképp él, érez, ért. S nem azért, mert nem szabad ilyet tenni, nem valamilyen erkölcsi norma miatt, hanem azért, mert világosan lát és elfogad. Aki elfogad, nem ragaszkodik és tud elengedni, ha kell. Nem lemondani, beletörődni, hanem elengedni.

Vannak jó néhányan, akiknek határozott elképzeléseik vannak a tudatosságról, a spiritualitásról, a megvilágosodásról, a megvilágosodottakról.

Ők azok, akiknek, mintha pontos munkaköri leírás lenne a fejében, vagy egy gyakorlati útmutatójuk, vagy egy kézikönyvük arról, hogy milyennek kellene lennie, hogyan kéne viselkednie, hogyan kéne élnie, mit kellene csinálnia és mit nem volna szabad egy tudatos lénynek, vagy egy megvilágosodottnak.

556646_397718000277921_886896110_n

Persze, ők azok, akik a közelében sem jártak soha ennek a tapasztalatnak. Csak gondolkodnak róla, mert nagyon okosak. Van véleményük, van elképzelésük, csak éppen a tapasztalat hiányzik.

Nos, azt javaslom, hogy bárki bármit mond neked ezzel kapcsolatban, ne hidd el. Nekem se.

Járj utána saját magad, hogy mi is az a tudatosság, mi a megvilágosodás?

Ha úgy tetszik, próbáld ki az összes technikát, módszert, tanítást, azután vesd el mindet és kezdj el befelé figyelni, önmagadra. Ne a gondolataidra, hanem magadra, befelé.

Minden mesternél, minden tanításnál többet kaphatsz. Csak figyelj és ne gondolkozz, mert azzal megakadályozod, hogy megtapasztald a valóságot.

S ha ez megtörténik, akkor leszel tudatos, akkor leszel valódi.

Valódi lesz a mosolyod, valódiak lesznek a tetteid, nem akarsz nyerni, nem akarsz győzni, nem akarsz irányítani és nem akarsz magyarázkodni. (Egyébként: tudod, hogy miért magyarázkodsz? Azért, mert tudod, hogy másképp is eljárhattál volna.)

Amikor valódi a tudatosságod, akkor tudod, hogy minden lény szeméből ugyanaz néz vissza, ezért valódi az együttérzés minden létezővel, mert tudod, hogy minden, ami körülvesz, ugyanabból az anyagból van.

Akkor nem gondolkodsz majd arról, mi a tudatosság. S ha nem állsz ellen, magától megtörténik minden. Akkor elég lesz, ha gondolsz valamire és valóra válik.

Ez a tudatosság.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

http://tulaszemelyesen.hu/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr517137943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása