Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Becsapod magad

2015. október 06. - Pehl Ildikó

Az önáltatás mélyebben gyökerezik, mint amikor másoknak hazudunk.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij

seaside-371229_640_1.jpg

Hazudsz neki. Tudja, hogy hazudsz, de úgy tesz, mintha elhinné, amit mondasz. Inkább elhessegeti magától az érzést. Áltatja magát, ahogy te is áltatod magad. Meggyőzöd magad, hogy így helyes.

És hazudsz magadnak is. Inkább, mint hogy egyedül maradj a félelmeiddel. Inkább úgy tesztek, mintha minden rendben lenne.

Hazudod neki és magadnak a nem létező szerelmet, de  úgy érzed, bizonyítanod kell. Mert nem hisz neked.  Mert becsaptad, elárultad, megcsaltad. Újra és újra és megint. És te hazudsz és győzködöd magad, miközben tudod, már régen nem igaz, amit el akarsz hitetni, de elhiteted magaddal és vele is.

Mert hiába a helyes pofi, a karcsú derék, a külsőségek, az újabb hajszín, az új frizura, a smink, a nyálas posztok, az összebújós képek, valami fontos mégis hiányzik. Érzi ő is, de sosem vallanátok be.

Sejti, hogy megint történt valami, de te letagadod. Megint. Sejti, hogy hazudsz, de hiába akarja tudni az igazat, te nem mondod el neki. A teljes igazságot soha. Hogyan is mondhatnád el, hogy szabadságra vágysz? Hogyan mondhatnád el, hogy mást akarsz? Hogyan mondhatnád el, hogy gúzsba kötve érzed magad? Hogyan is mondhatnád el, hogy neked valami más kell? Hogyan is mondhatnád el, hogy valami hiányzik, amit csak valaki mással élsz meg?

Inkább becsapod őt is, magadat is, mindenkit. Majd szépen elcsitul ez is.

Szükséged van rá, hogy szükség legyen rád. És különben is, mi lenne veled egyedül? Nem tudsz egyedül élni. Nincs semmid, se családod, se otthonod, csak munkád, pénzed is alig.

És hol találsz még egy olyat, aki oly kiszolgáltatott neked, hogy eltűri a megaláztatást?

Mert megaláztad őt is, magadat is, és még valakit. Akiről nem beszélsz. Aki úgy hiányzik. Akire olyan sokat gondolsz. Akivel olyan jó lenne.

De nem mered elengedni a biztosnak látszót a bizonytalanért.

Ő meg csak reméli, hogy hihet neked. Hinni akar és remélni, hogy nem csapod be megint. Szegény bolond.

A bűntudat keveredik a szánalommal, így hát maradsz. Nem kockáztatsz. Inkább hazudsz, és lemondasz a boldogságról.

És játszol tovább. Hűséget, bizalmat, boldogságot, erőlteted a vidámságot, az örömet, a hamis mosolyt.

Valami mégis hiányzik. Vagy valaki.

De te gyáva vagy, egy szarházi seggfej.

Pehl Ildikó

http://tulaszemelyesen.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr767905120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása