Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Ha Kheirón, a sebzett gyógyító ott ül az MC-n...

2015. április 09. - Pehl Ildikó

index-nyilas.jpg

 

Joggal kérdezheted, kedves olvasóm, hogy ki volt Kheirón (latinul: Chiron) és mi az az MC? Meg azt is, hogy hogy jön ez ide?

És mi köze ennek a gyógyításhoz?

Csak annyi, hogy az én horoszkópképletemben Kheirón ott ül az MC-n.

 

Mi az az MC?

Az MC a horoszkópunk képletének olvasásakor ad útmutatást a jövőnkre nézve. Az MC jelentése: Medium Coeli, azaz az égbolt teteje a horoszkópunk képletének a legmagasabb pontja. Ez a pont a jövőt, hivatást, életcélt, a kiteljesedés lehetőségét mutatja meg, ez a karrier pontja.

Ez az életfánk koronája, a szellemi énünk, az önkibontakoztatásunk, az egyéni életutunk, céljaink területe. Ez mutatja meg a fejlődés irányát, a kitörési pontot az adott környezetből.

Ez az előttünk álló nehéz feladatok, a felelősségvállalás területe, a teljesítményünk mutatója. A MC jelöli ki azt az irányt, amerre haladva életünket kiteljesíthetjük.

horoscope-96309_640.jpg

Ki az a Kheirón?

Kheirón a görög mitológia egyik bölcs kentaurja. Kheiron, a karmikus sebeink őre, a spirituális gyógyító archetípusa. A sebzett gyógyító, aki számtalan hős tanítója volt, átadta a gyógyítás tudományát is, s halálakor Zeusz a Nyilas csillagképpel jutalmazta.

A kentaurok a görög mitológia félig ember félig ló alakú teremtményei.

Kheirón a mítosz szerint Kronosznak és egy erdei nimfának, Philürának a gyermeke. Kronosz folyamatosan csalta feleségét, Rheát, s éppen egy erdei nimfával csalta, amikor az aktus pillanatában a látóhatáron megérkezett Rhea. Kronosz, hogy elkerülje a lebukást, csődörré változott, a nász így állati formában történt meg. A malőr következtében a megfogant gyermek egy félig ember, félig ló testű kentaúrként született, akitől anyja annyira elborzadt, hogy magára hagyta, azt kérve az istentől, hogy változtassa citromfává.

A fiatal kentaurt Apollón nevelte fel, tőle kapta a halhatatlanságot, a gyógyítói, látnoki képességet és végtelen bölcsességet. Nem csak a gyógyításban volt jártas, hanem az asztrológiában, a zenében, az etikában, a vadászatban, a hadviselésben is. Később ő maga is tanítóvá vált, ő nevelte Akhilleuszt, Iaszónt, Héraklészt is, megtanította őket mindarra, amit tudott.

andr27.jpg

                           Donato Creti, "Kheirón tanítja Akhilleuszt" 1714. Olajfestmény Musei Civici d'Arte Antica, Bologna

A halhatatlan Kheirónt egy napon Héraklész sebesítette meg. A legenda szerint, amikor legyőzte Hüdrát, annak halálos mérgével itatta át nyilait. Egy csetepaté alkalmával a mérgezett nyílvesszővel véletlenül megsebezte Kheirón térdét, ezzel rettenetes szenvedéseket okozott tanítójának. Hiába próbálták a sebet különféle gyógynövényekkel és kenőcsökkel gyógyítani, a Hüdra váladékával átitatott nyílhegy okozta sérülés gyógyíthatatlannak bizonyult. A halálos méreg nem végzett a kentaurral, de elviselhetetlen kínokat okozott neki. Kheirón élete folyamatos, örökös fájdalom lett, amire nem talált gyógyírt, önmagát nem tudta meggyógyítani. Fájdalmai olyan elviselhetetlenek voltak, hogy Kheirón lemondott halhatatlanságáról és átvette Prométheusz helyét Tartaroszban. Halála után Zeusz felhozta őt az alvilágból ésaz égboltra emelte a Nyilas csillagkép formájában.

Kheirón az égen

A Chiron nevű aszteroidát Charles T. Kowal fedezte fel 1977-ben. A planéta félig kisbolygó, a Naphoz közel kerülve rövidperiódusú üstökös. Épp ezért nevezik kentaurtípusú égitestnek.

Kheirón az asztrológiában

Kheirón a spirituális, sebzett gyógyító, a mágus, a táltos archetípusa, aki mindenki mást meg tud gyógyítani maga körül, csak saját magát nem. Ő úgy tud gyógyulni, ha mások hasonló sebeit gyógyítja.

chiron_sym.png

Szimbóluma a fejtetőre állított kulcs, amely az egyéni sorson túli világra nyit ajtót.

A mitológia jól leírja Kheirón asztrológiai szerepét: a soha be nem gyógyuló seb szimbóluma, amin nem tudunk változtatni, csak elfogadni lehet. Megmutatja a bölcsességet, a nehézségek legyőzésének képességét, a lelki érzékenységet, az áldozathozatalt, a mély önismeretet. Mutat még látnoki, gyógyítói képességet, terapeutai adottságot, ő a bölcs tanító.

Egyben összekapcsolja a múltat a jövővel és az érzékfeletti világgal. Mindezekhez az egohalálon keresztül vezet az út.

Mit jelent az, hogy ez az archetípus helyezkedik el a képletemben?

horoscope-641919_640.jpg

Kheirón a legmagasabb égitest az ábrán, hajszálpontosan együtt áll az MC-vel.

Azt jelenti, hogy gyógyítanom kell, minden képességem megvan hozzá. Ez a dolgom. Ez a kitörési pont az életemben.

Ha azt teszem, ami a dolgom, akkor megkapom hozzá az áldást.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

Programjaimról itt tájékozódhatsz. Állandó programok: Mozgásmeditáció, Kreatív Önismereti és Kommunikációs Műhely online.

Áprilisi program: Összhangteremtő nap

Hírlevélre feliratkozás itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr777352746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása