Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

One Brain Kineziológia

2015. február 07. - Pehl Ildikó

A kineziológia egy holisztikus szemléletű, alternatív gyógymód.

Ideális esetben a test energetikai rendszere egyenletes eloszlású, ha ez felborul - akár a táplálkozás, akár a stressz, akár egy megterhelő élethelyzet miatt -, a cél, hogy visszaállítsuk a szervezet belső egyensúlyát.

steinmann-247039_640

Hatásmechanizmusa: A kezelt személy energiarendszerének a kiegyensúlyozása, szabad energiaáramlás biztosítása. Maga a kezelés komplementer jellegű, pedagógiai és pszichológiai elemekkel, készség-, képesség és személyiségfejlesztő eszközökkel. Az érzelmi stressz oldása következtében helyreáll a test energetikai egyensúlya, elindul az öngyógyító folyamat.

A Three In One Concepts kutatói arra jöttek rá, hogy a legjobb módja, ha beazonosítjuk és közömbösítjük a múlt azon traumáit, melyek a jelenben korlátozzák észlelésünket, viselkedésünket, reakcióinkat. Abból indultak ki, hogy amikor a múltbeli események résztvevői voltunk, nem volt választásunk, „lefagytunk”, „leblokkoltunk”.

A jelen valóságát az teremti meg, ahogy az élményeinkre reagálunk, ahogy érzünk felőlük, ezt azonban átszínezik a múlt traumatikus emlékei. Mivel a fejünkben a múlt és a jelen egy időben működik, a traumatikus emlékek folytán a jelenben a látásmódunk, gondolkodásmódunk, érzékelésünk korlátozott, ezért szabad választásaink akadályozottak.

Az érzelem hormonális reakciómintákat generál, ez hat a vérkeringésre, az izommozgásra, generálja a szervek működését, a memória rögzítését. Az agy és a test úgy reagál a valós eseményekre, mint az elképzeltekre. A tudatos részünk irányítja a gondolkodásunkat és a reakcióinkat, el is nyomhatja azt, amire nem akarunk gondolni, azonban a megtagadás, elnyomás mechanizmusa csak a felszínen hatásos, pusztán azáltal, hogy elnyomtunk egy emléket, nem gátoljuk meg abban, hogy meghatározzák jelenbeli reakcióinkat. A tudattalanban minden részlet elraktározódott, a memóriabankból bármikor előhívható.

A múlt élményeit rögzítik és megőrzik az abban a pillanatban aktív idegsejtek. Minden izmot, ideget és szövetet, ami részt vett ebben az élményben, befolyásolt az élmény és mind „emlékszik” a maga módján, sőt az emléket „tovább is adja”. Wilder Penfiedl neurológiai kutató véleménye szerint minden, amit valaha átéltünk, feljegyezve marad a központ idegrendszerben.

brain-544403_640

Bármikor megváltoztathatjuk a sejtemlékezést, amikor úgy döntünk.Hogyan?

Azonosítjuk és végigkövetjük azt a pontos érzelmet, ami az adott élmény okához kötődött.

A cél, hogy felismerjük a valódi választás szabadságát. Akár tanulási nehézségként, akár betegség formájában, akár romboló viselkedésmintaként jelentkeznek észlelésünk korlátai, a kineziológia rendszere működik, a változás tartósan megmarad. Az Egy Agy rendszere helyreállítja az egyensúlyt, felismerve azt, hogy bízhatunk magunkban, hogy mi magunk vagyunk boldogságunk forrása, hogy van választásunk, s ennek következtében helyreáll a testi egészség, fizikai, szellemi harmónia.

A módszer: One Brain –Egy Agy - Három az egyben

A Three In One Concepts, a Test, a Tudat és a Lélek összekapcsolódását jelenti.

A módszer eszközei, amelyekkel a gátolt érzékelés problémáit beazonosítjuk:

  • a precíziós izomtesztelés
  • homlok-tarkó tartás
  • kreatív képzelet
  • korregresszió

A precíziós izomtesztelés, a test/agy feedbackje:

Az izomteszteléssel közvetlen kapcsolatot teremtünk a test és a tudat között. A karizomra gyakorolt enyhe nyomással az agy féltekéit vizsgáljuk. A bal agyféltekén helyezkedik el a Közös Integratív Terület (továbbiakban KIT), mely érzékeli, összeveti és szintetizálja az összes bejövő érzékelést a jelenlegi hitrendszerünkkel. A KIT felelős az énképünkért, önbecsülésünkért, tárolja a múlt emlékeit, s gondoskodik arról, hogy ne változzunk. Fő funkciója az irányítás. A jobb agyfélteke a kreativitás, tudatosság területe, nincs tudatában a múltnak. Ezért mindkét kart egyszerre vizsgáljuk, aktiváljuk a két agyféltekét, így igaz választ, hiteles képet kapunk arról, hogyan hatnak az érzelmek a testre, s hogyan oldhatjuk fel az érzelmi blokkokat.

Ami az érzékelésünket gátolja, az a negatív érzelmi töltés (ilyenkor gyenge izomválasz kapunk.)

chair-185385_640                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

A tesztelés során azonosítjuk a múlt azon traumatikus eseményeit, helyzeteit, amelyek a jelenbeli működésünkre ma is hatással vannak (korlátozzák a tiszta látásmódot), beazonosítjuk azokat az energiamintákat, amelyek a múlt tapasztalatainak révén befolyással vannak jelenbeli viselkedési reakciónkra, majd ezek feloldásával lehetőségünk nyílik rá, hogy megtaláljuk szabad választásainkat, az addigi hitrendszertől függetlenül.

A homlok/tarkó tartás

 A homlok területének érintésével erre a területre irányítjuk a vérkeringést. Egy olyan neurológiai pontot érintünk, amely területen agyunk homloki lebenyei a tudatos asszociációs gondolkodás területéért felelősek, azért, ahogyan kezelünk egy problémát vagy helyzetet. Ezen területet nem befolyásolja az érzelem, nem korlátozzák a múltbéli tapasztalok.

Ugyanez igaz, az elsődleges látómezőre, amely a hátsóagy nyakszirti lebenyében található.

Amikor a homlokon és a tarkón tartjuk a kezünket, e két területet aktivizáljuk, s ezáltal lehetővé válik, hogy érzelmek nélkül dolgozzuk fel a régmúlt traumatikus eseményeit. A homlok/tarkó kéztartás nyugtató hatású, összpontosítást segítő gyakorlat.

A kreatív képzelet

A kineziológiai oldás során a vizsgált személy óhatatlanul szembe fog nézni a régen elnyomott emlékeivel. A homlok/tarkó tartás lehetővé teszi a gyengéd, szelíd, könnyed emlékezést. A kreatív képzelet technikája egy olyan erő, amely lehetővé teszi azt a választást, hogy a múlt eseményeit, illetve a hozzájuk fűződő érzelmeket megváltoztassuk. Olyen eszközökkel, mint például a kép megváltoztatása, vagy mozdulatlanná tétele, illetve kellemesebbé tétele. Bármilyen, képzeletbeli beavatkozás módosít az eseményhez fűződő emléken, „átírja” azt.

time-425818_640

Korregresszió

Mit jelent a korregresszió? Visszamegyünk az időben. Mi az értelme? Andrew Verity oktató szerint: „Minden másként lehetne a jelenben, ha csak egyetlen dolog másként történt volna a múltban. Számos olyan dolog pedig, ami a legtovább él a memóriánkban, valójában sohasem történt meg.”

Az érzelmi stressz oldása során megváltoztatjuk a múlt eseményeihez való hozzáállásunkat, ezáltal a jelent, s tulajdonképpen a jövőbeni viselkedési reakciónkat is.

Az agy pontosan ugyanolyan módon reagál mind a valós, mind az elképzelt eseményekre, nem tesz különbséget aközött, hogy valami megtörtént-e vagy sem.

Agyunk minden információt tárol. Egy korai emlék, amihez valamilyen fájdalmas érzés kötődik, minden későbbi esetben aktivizálódik, amikor az érzelem megismétlődik. Minél több hasonló tapasztalatunk lesz, a reakciónk ezen összes élmény alapján következik be.

A korregresszió során előhozzuk ezen régi emlékeket, s a kreatív képzelet segítségével módosítjuk, „átírjuk” ezeket.

 

A módszer avatott képviselői

A One Brain (Egy agy) a Three in One Concepts (Három az Egyben) módszere, amelyet Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Cadace Callaway dolgozott ki az 1980-as években.

Gordon Stokes a viselkedés örökléstanát tanulmányozta, alkalmazta a pszichodrámát is, valamint szerepjátszó tréningeket vezetett. 10 éven át a Touch For Healt Foundation tréning igazgatója volt. Daniel Whiteside-al közösen írták a Three in One Concepts kiadványait, elnöke volt a Szakosodott Kineziológusok Nemzetközi Egyesületének.

Daniel Whiteside a viselkedési genetika úttörője volt, ezt beépítették a One Brain Kineziológia rendszerébe. Munkássága nyomán tudjuk, hogy arcunk, testfelépítésünk, ezek formája, jellegzetessége valamilyen tulajdonságunkra utal. Ezek felismerésének elsajátításához segített több haladó tanfolyama. Magyarul is megjelent könyve a Hogyan győzd le magad?

Candace Callaway jól képzett oktatója volt a módszernek, a viselkedési genetika mellett a metafizika, az emberi kapcsolatok és a parapszichológia területén rendkívüli tudással rendelkezett.

 A módszer története

George_goodheart

Dr. George Goodheart  amerikai kiropraktor, az 1960-as években kezdett el foglalkozni az izmok tudományával, ő hozta összefüggésbe a reflexzónákat az egyes izmokkal, hozta létre a mozgás tudományát, a kineziológát.

Az alkalmazott kineziológiát tartják az egyik legelterjedtebb irányzatnak. Mára már számos s különböző kineziológiai irányzat létezik, mindegyik alapja dr. Goodheart felfedezése.

Az alkalmazott kineziológia elnevezést csak a dr. George Goodheart által alapított International College of Applied Kinesiology-n végzett terapeuták használhatják.

Dr. Goodheart rájött, hogy a tapasztalati tudásnál jóval mélyebb szinten a test „tudja”, hogy mi a jó neki, s mi nem, ezt az izmok feszültsége jelzi. Később megállapította, hogy a gyenge izomtónusú izmokat meg tudjuk erősíteni a neurovascularis reflexpontok érintésével, ezen pontokat hozzárendelte az egyes izmokhoz. Így a mozgáskorlátozott betegek izomzatát a reflexpontok stimulálásával javította. Kutatása során hozzákapcsolta az izmokat a kínai orvoslásból ismert meridiánokkal, tanulmányozta az energetikai, elektromágneses és idegi kiegyensúlyozatlanságokat.

A meggyengült izmok erősítésére több technikát is kidolgozott, többek között az akupunktúrás pontokra gyakorolt nyomást.

Az alkalmazott kineziológia módszere nem csak a fizikai test gyógyítására, hanem a fájdalom és feszültség enyhítésére is szolgált.

Dr. John Diamond pszichológus fedezte fel, hogy a jelzőizmok a fizikai ingerek mellett az érzelmi és szellemi ingerek hatására is megerősödnek, illetve elgyengülnek. Azt is megfigyelte, hogy az igaz kijelentésekre erős volt az izomtesztelésre adott válasz.

E felfedezésből indult ki Dr. David R. Hawkins, amerikai pszichiáter, aki 1975-ben kezdte el kutatásait az izomteszteléses módszerrel.

Rájött, hogy a tesztalanynak nincs szüksége a tesztelt kérdés tudatos ismeretére.

Ma már számos irányzat létezik - mindegyik alapja az Applied/Alkalmazott kineziológia, amely főleg orvosi, hagyományos keretek között a mozgásszervi betegségekkel foglalkozik – közös jellemzőjük, hogy az összes irányzat lényeges eleme az izomtesztelés.

A Three in One Concept – Három az Egyben módszert One Brain - Egy Agy néven oktatják Magyarországon, mely a legelterjedtebb irányzat, jeles képviselője és oktatója Carol Ann Hontz. Egy másik, forradalmian új módszerrel egyetemben, melyet AFT - Erőtér ( Attractor Field) Technika/Elmeakupunktúra elnevezéssel tanulhatunk az oktatóktól.

hawkins_pic

Az AFT (Erőtér) technika egy alternatív kineziológiai módszer, amely a Dr. David R. Hawkins Erő kontra erő című könyvében leírt alapelvekre épül. A módszert Dr. Kurt Ebert fejlesztette ki. Lényege, hogy a hagyományos kínai orvoslásból ismert meridián pontok stimulálásával, aktiválásával hatást gyakorol az agyra, a gyógyulás elérése érdekében. Ezzel olyan energiamezőkre hat, amelyek a meridiánok működésével állnak kapcsolatban. Az eljárás alapja egy olyan elmélet, mely szerint a materiális világban megjelenő problémák oka a szándékunktól függetlenül megjelenő szokásszerű gondolatokból eredeztethető. Gondolatainknak energiája van, melyek befolyásolják agyunk és testünk működését, állapotainkat, világban elfoglalt helyünket. Minden gondolatnak megvan a maga frekvenciája, hullámhossza, amit rezonanciaként vagy disszonanciaként érzékelünk. A disszonancia érzékelésekor az energiaminták torzulásáról beszélhetünk. A torzulást energetikailag a szokásos gondolkodásmód kódolja a meridiánokba, melyek a tanult, később magunkévá tett hitrendszerekből, meggyőződésekből jönnek létre. A hosszú időn át fennálló attitűdök alakítják azokat – a továbbiakban önfenntartóvá váló – energiamintákat, melyek a különféle betegségek mögött meghúzódnak.

ebert

Kurt Ebert módszere az akupunktúrás pontok újszerű alkalmazásával megszabadít a gondolataink által generált, múltból hozott, ártalmas energetikai mintáktól.

Az Elmeakupunktúra az AFT (Attractor Field Technika) alapjain fejlődött ki. Megjelenésével az AFT jelentősen leegyszerűsödik. A módszer kifejlesztése során dr. Kurt Ebert felhasználta az elme működésének megismerésére irányuló legújabb kutatásokat. Az akupunktúrás pontokat tűk helyett a hang energiájával stimulálja, áthangolja az elmét egy magasabb frekvenciára.

Amit a kezelést kipróbálók visszajeleztek:

“Már többször jártam Ildikónál oldáson. A legutóbbi alkalommal azon dolgoztunk, hogy úgy érzem, semmi nem megy, az életem elakadt. A teszteléskor a születésem második szakasza jött ki az ok korának. A vezetett meditáció során visszautaztam az időben és ismét az anyaméhben találtam magam. Ismerős gyomortájéki szorítás fogott el, éreztem, hogy elakadok és félek. Ám amikor átéreztem, megéltem a harmonikus születés élményét, a görcs megszűnt bennem, biztonságban és szeretetben éreztem magam. A béke érzésével érkeztem vissza. Nagyon könnyű, jóleső érzésekkel távoztam.

Otthon, amikor alkalmam nyílt rá, megkérdeztem édesanyámat a születésem körülményeiről. Azt mondta, hogy az orvos a könyökével segített rá a kitolási szakaszban, mert elakadtam. Érdekes volt, hogy ő is ezt a szót használta. Amit anyukám elmondott, az számomra tökéletesen igazolta, amit átéltem és a terápia hitelességét.

Örök hála azért a rengeteg figyelemért, segítségért, amit a terápiákon túl is adtál nekem, Ildikó!                  

 Andi”

“Az oldások eredményeképpen a 13 éves fiam nem fél a sötétben, sokkal kiegyensúlyozottabb, közvetlenebb, amióta Ildikóhoz jár. A 10 éves lányom megmagyarázhatatlan hasfájásai egy oldástól megszűntek. Én pedig közelebb kerültem valódi önmagamhoz általa.
Szívből köszönöm!

Szné Andrea”

“Életem első kineziológiával kapcsolatos élményét Ildikónak köszönhetem, és tényleg csak ennyit mondanék Köszönöm!
Felnyitotta a szemem, olyan gátat tört át bennem, amely létezéséről azelőtt nem is vettem tudomást, azóta pedig könnyedebben élem meg a saját hibáimat. Szeretettel ajánlom őt, olyan szeretettel, amellyel ő fogadott engem!

Krisztina”

Pehl Ildikó

pszichoblogger, transzperszonális terapeuta

Kapcsolódó oldalak, hivatkozások:

http://www.3in1concepts.us/

http://www.carol.hu/

http://tulaszemelyesen.hu/

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr227137809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása