Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Te hagyod magad eltéríteni?

2014. október 09. - Pehl Ildikó

Körülbelül egy éve megy az online  Kreatív Önismereti és Kommunikációs Műhely elnevezésű, 12 hetes tréningem.

Ennek apropóján jutott eszembe egy régi történet, valamikor kisiskolás koromból.

Régen eltemettem már, sosem gondoltam rá, mégis nyomot hagyott bennem, s mondhatom, egész életemet meghatározta.

Nem tudom pontosan, hányadikos lehettem, talán harmadik osztályos.

Nagyon szerettem olvasni, elsős koromban alig vártam, hogy megismerjem a betűket, hogy egyedül is tudjam olvasni a meséket.

A magyar irodalomban elég sok a félelmetes, tragikus történet és talán ezért jutott eszembe, hogy írok egy olyan mesét, amiben csak öröm, móka és kacagás van.

pencil-2269_640

El is kezdtem és talán az első mondatot írtam le, amiben a nagy igyekezet miatt volt egy szóismétlés. Megmutattam az iskolában a padtársamnak, aki persze rögtön észrevette a hibát és kigúnyolt. Azonnal elvesztettem minden lelkesedésemet és nagyon sokáig eszembe sem jutott, hogy bármit is írjak a kötelező feladatokon kívül.

Később, amikor iskolaválasztásra került a sor, gyors- és gépíró szakiskolába vettek fel, majd elhelyezkedtem. Talán nem véletlen, hogy majdnem minden munkahelyemen írtam. Vagy jegyzőkönyvet, vagy leveleket, vagy a kollégák írásait javítottam.

typewriter-407695_640

Egészen addig, amíg az egyik önismereti tréningen eszembe nem jutott ez a kisiskolás kori történet. És egyszer csak rájöttem, hogy milyen örömet jelent a saját gondolataimat leírni. Elkezdtem honlapot építeni, blogolni, s most már újságban is olvashatóak a cikkeim.

Ennek eredményeképpen meghívtak rádiókba, tévékbe, ahol arról beszélhetek, amiről szeretek, ami a hobbim.

pencil-17808_640

Neked van olyan álmod, célod, terved, amit régen eltemettél magadban?

Van-e olyan hatás az életedben, ami eltérít ettől?

Azt az életet éled, amit megálmodtál magadnak?

Azt a munkát végzed, ami örömmel tölt el?

Vedd észre, mi az, ami elvonja a figyelmedet a valódi célodtól!

Mi az, amit halogatsz, mi az, amit megfelelési kényszerből csinálsz?

Mik azok a szokások, amik nem engedik, hogy megújulj?

Érzed-e, hogy nem ott vagy, ahol lehetnél, ha valamit másképp tennél?

Figyeld meg, mi az, ami nem engedi, hogy azzá válj, aki, ami lenni szeretnél! Tegyél valamit másképp, mint eddig és meglátod, ha te egy lépést teszel, jön a támogatás mindenhonnan.

Ha kitartasz, akkor egyszerűen elkerülhetetlen lesz, hogy megérkezz oda, ahol szíved szerint lenned kell.

face-417830__180

Mi lenne, ha pont most kezdenéd el, ha most tennél valamit azért, hogy egy kicsit jobban érezd magad, hogy egy kicsit közelebb kerülj álmaidhoz, hogy céljaid megvalósítása felé haladj?
Mi lenne ez? Tedd meg most!

Pehl Ildikó

Kommunikációs tréner, transzperszonális terapeuta

Fotók: http://pixabay.com

 

Az Enneagramról röviden

Ez a több mint 2000 éves önismereti módszer 9 karaktert különböztet meg.

A karakterek látásmódja határozza meg a jellegzetes viselkedést, az életstratégiákat. A látásmódot pedig az alapvető sérülés, amire aztán a személyiség épül.

Az Enneagram tipológiája a személyiség mögötti rétegeket mutatja meg, ide a személyiségfejlesztés vagy a különböző terápiák során nem nagyon lehet eljutni.

Ha elmélyedünk az Enneagram tipológiájában, megtudhatjuk, miért viselkedik valaki úgy, ahogy, mit várhatunk tőle, mik az erősségei és a gyengeségei.

De azt is, mi az, ami eltávolítja őt az egységtől ill. milyen úton találhat oda vissza.

Az Enneagram szó jelentése: kilenc ábra. A körbe rajzolt kilencszögű ábra a 9 alapvető karaktertípust jelöli. Az Enneagram eredetére vonatkozóan nincs pontos információ. Valószínűleg Afganisztánból származik, kb. 2000 éves múltra tekint vissza, szufi szájhagyomány által terjedt el Perzsiában, Közép-Ázsiában és Indiában. Kutatások igazolták, hogy gyökerei a III-IV. századi keresztényekig visszanyúlnak. Az üldöztetés elől az egyiptomi sivatagba vonult keresztények írásos nyomokat hagytak, elementáljaikat (érzelemmel telített, saját teremtett gondolatok, melyek újra teremtik magukat – pozitív formában erények) I. Gergely pápa az egyházi tanokban 7 fő bűnre egyszerűsítette. A jezsuiták az 1500-as években a Közel-Keletről hozták át gyóntatási segédletként. Amerikai szerzetesek az 1970-es években lelkigyakorlati célokra dolgozták ki az Enneagram rendszerét.

A negatív elementálok vágy-gondolatok, melyeket az ego hoz létre öntudatlanul: harag, kevélység, irigység, fösvénység, torkosság, bujaság, restség, félelem és hamisság.

A pozitív elementálok: erények, tiszta gondolatok, az ember szellemi lényegéből, isteni valójából való tudatos teremtés.

Amíg a negatív elementálokat (alapvető sérülések) nem ismerjük magunkban, azok a személyiség fogságába kerülve uralják életünket, újra és újra megteremtik önmagukat. Ha a személyiség mélyén rejtőzködő árnyékot felszínre hozzuk, tudatosítjuk és feloldjuk, találkozunk valódi lényünkkel, megtaláljuk az eredendő, tiszta Én-t.

A harag, félelem, szeretethiány, (a három alapvető sérülés, mely karakterfalat képez, s melyre épül a személyiség) eltávolít az egységtől, kontrollt eredményez. A gyógyulás akkor következik be, ha az eltávolodás útján visszatérünk a Forráshoz.

Az elkerülési törekvés alapján 9 alaptípust különböztetünk meg.  A kontroll az egyes típusoknál más-más módon jelenik meg.

enneagram_abra A dühpontosok esetében a kontroll a fizikai test uralására összpontosul. A fizikai testben vannak elakadva, dühösek, csinálni akarnak valamit, ezért túlstrapálják a fizikai testet, a másik kettőt elhanyagolják, nem használják. A kérdésük, hogy ki uralkodik? Gyerekkori bántalmazás eredménye a düh, ezért a fizikai szinten igyekeznek megszerezni a kontrollt.

Elkülönülést a dühben megélők:

8-as típus: Uralkodó, aki kifelé irányítja a haragját, igazságért harcol, védi az érzékeny, belső gyermeket.

9-es típus: Lusta, belső békére törekszik, konfliktuskerülő, elkerülő.

1-es típus: Tökéletességre törekszik, igazságosztó, bíró, haragvó.

A szív-központjukban sérült lények az egységtől való elszakadást a bánatban élik meg, mások szeretetét, elismerését próbálják elnyerni. A szeretethiányosak vagy imagesek az érzelmeikben vannak elakadva, ők az érzelmi manipuláció mesterei, elbűvölőek, gondoskodóak, nem tudnak szeretni, de mindenáron szeretetet akarnak. Azt kompenzálják, hogy nem szerették őket gyermekkorukban. A sikerért, az elismerését tesznek mindent.

2-es típus: Saját szükségletét kerülő, gondoskodó, szolgáló, büszke.

3-as típus: Sikerorientált, teljesítmény-centrikus, szereplésvágy, kudarckerülés jellemi, csalárd.

4-es típus: Szereti a melodrámát, érzékeny, kerüli a hétköznapiságot, halódó kardvirág, irigy.

A félelmet megtapasztalók, intellektuális tevékenységbe menekülők. A félelempontosoknál a biztonság keresése van fókuszban, a veszély érzése szinte állandó, a mentális testben van elakadás. Ők azok, akik minden helyett gondolkodnak. A mentális testüket használják túlzottan, ettől idegesek lesznek, a másik kettőt elhanyagolják. Ők azok, akik gondolkodnak, mit kéne érezni, azután amit gondolnak, hogy tenni kéne, azt kényszerítik ki a testükbe. A gondolkodás központi fontosságú az ő esetükben.

5-ös típus: A tudás embere, belső üresség kerülője, elkülönülő, magányos, elszigetelődő, fukar.

6-os típus: Kételkedő, bizalmatlan, fél, normáktól való eltérés kerülője, szabályszegő, veszélykereső.

7-es típus: Élvhajhász, fájdalom és szenvedés kerülője, mókamester, életszeretet, felszínesség, hedonizmus jellemzi.

Az Enneagram abban segít, hogy megismerjük, mit találunk a személyiség rétege alatt, felismerjük gyengeségeinket, hogy azokat erényekké formáljuk. Segítségével azokra a területekre lesz rálátásunk, amelyekkel sérülésünk folytán nincs kapcsolatunk. Ha ezekre a részünkre feltáró munkával rátalálunk, részesülhetünk azon ajándékokból, amelyeket erre az életre magunkkal hoztunk. A feltáró munka során tudatára ébredünk, hogy sérüléseinkben van a megváltásunk, szabadságunk kulcsa.

Az Enneagram átfedésbe hozható a pszichológiával is, alkalmazza a CIA, de az űrkutatásban, hadviselésben is használják illetve bizalmi állás vagy vezető pozíció betöltésére való kiválasztáskor, olykor a bankoknál az ügyfélkezeléshez, az üzleti életben az értékesítéshez, tárgyalástechnika elsajátításához, de alkalmazzák a jezsuiták is gyóntatási segédletként.

Ha szellemi úton járó vagy, javaslom, hogy ismerkedj meg vele.

Ha mélyebb önismeretre vágysz, vagy szeretnéd érteni a többieket, konfliktusmentesebb életre vágysz, vagy egyszerűen kíváncsi vagy és a személyiség rétegei mögé szeretnél látni, akkor neked való az Enneagram.

Ajánlom ehhez Vörös Ákos PrAkash:  A használható enneagram c. könyvét, vagy az Enneagram tréningjét.

Pehl Ildikó

kommunikációs tréner, terapeuta

http://tulaszemelyesen.hu/

Hírlevélre feliratkozás itt.

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása