Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Az utcán kéregetők is emberek

2014. május 18. - Pehl Ildikó

Ülök a Toyotában, a lámpa épp pirosra vált, előttem négy vagy öt autó áll. A vezetőülés felőli oldalon elindul egy nő a kocsik mellett, a kezében egy kartondarab, valami szöveggel. Megáll a vezetők mellett egy pillanatra, aztán jön tovább.

Nem adok mindenkinek pénzt, aki kér, de azért ritkán szoktam. Amikor úgy érzem.

het14

Ahogy közeledik, látom, hogy talán 35 körüli. Vékony, fáradt, szomorú a tekintete, tiszta a ruhája. Nyúlok a táskámért, oda sem nézek, belemarkolok az aprópénzbe, számolatlanul nyújtom felé, ahogy odaér mellém. A tenyerébe teszem, látom, hogy az is tiszta. Ránézek és azt mondom: Szép napot!

Ő visszanéz rám, áll ott egy darabig, motyog valamit, nem is értem, hogy mit, de a szemében hála. Nem azért, mert pénzt adtam neki, hanem azért mert egyenrangú emberként néztem rá.

http://tulaszemelyesen.hu/

Kép: http://dia.osaarchivum.org/public/index.php?fs=2149&search=2&page=2&thumbnail=1

 

A benned rejlő kincsek

Vannak, akik úgy gondolják, hogy az anyagi gyarapodás, a gazdagság az egyetlen út álmaik megvalósítására.
Ha megkérdezel valakit, hogy mit tenne, ha gazdag lenne, akkor sorolná, hogy azonnal felmondana a munkahelyén, mit fizetne ki először (melyik hitelét), mit venne meg (ház, kocsi), hova utazna el nyaralni, milyen tanfolyamot, iskolát, hobbit kezdene el.

A valóság azonban az, hogy akik hirtelen sok pénzhez jutnak (pld. Lottónyertesek), akkor nem csak,  hogy nem valósítanak meg semmit, hanem egyenesen elszórják a nyereményüket és hamarosan visszakerülnek a korábbi élethelyzetükbe.

Hogy miért van ez, arról már sokan beszéltek, írtak. Egy valami azonban mindegyikükre jellemző. A hirtelen sok pénzt nyerőknek nem voltak terveik, s ha voltak is, nem láttak hozzá azok megvalósításához.

Azt gondolom, hogy a gazdagság, a jóllét nem feltétlenül jelenti azt, hogy sok pénzt halmozol fel. Nem becsülöm le az értékét, mert jó érzés az, ha gyűlik a bankszámlán és bármikor bármit megvehetsz, de önmagában ettől még nem leszel elégedett.

Mindenkinek mást jelent a gazdagság, a siker, a jóllét érzése.

treasure-161753_640

Te tudod, hogy neked mi jelenti a gazdagságot?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolj, előbb nézd meg, mi jut eszedbe az alábbi fogalmakról:
- gazdagság
- érték
- siker
- kincs
- vagyon
- pénz?

Már most is gazdag vagy!
Vannak képességeid, készségeid, van valamilyen tudásod, vannak kapcsolataid, vannak adottságaid, tulajdonságaid, amiket kamatoztathatnál? Vannak olyan erőforrásaid, amelyek még a mélyben rejtőznek?

Keresd meg ezeket! Találd meg a benned rejtőző kincseidet!

Szép napot neked!

Ildikó

http://tulaszemelyesen.hu/

 

süti beállítások módosítása