Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Szinkronicitás

2013. december 08. - pehlildiko

jung1_0001_1386510406.jpg_428x568

Carl Gustav Jung használta először ezt a fogalmat, neki köszönhetjük, hogy elterjedt. 1980-ban írt erről "A szinkronicitás, mint az akauzális összefüggések elve" című munkájában.

De mit jelent a szinkronicitás? Akkor beszélünk szinkronicitásról, ha valamilyen külső esemény és bennünk lejátszódó esemény úgy esik egybe, hogy azt nem terveztük meg előre. Vagyis véletlen egyidejűség.

Jung úgy vélte, ha léteznek kauzális, azaz oksági jelenségek, akkor léteznek akauzális, ok nélküli jelenségek is.

A szinkronicitás elve azt mondja, hogy a látszólag egymástól független események között is van kapcsolat, valamely nem általunk irányított, magasabb rendű rendező elv alapján. E magasabb rendező elv szerint azon jelenségek között is lehet oksági kapcsolat, melyeket nem értünk.

Az egybeesésnek két alapvető eleme az anyagi valóság történése, valamint a tudatban megtörtént jelenség.

Wolfgang Pauli kvantumfizikus közreműködésével kutatások folytak annak bizonyítására, hogy léteznek akauzális összefüggések a mikrokozmoszra vetítve. Azonban nem bizonyították, hogy ez a makrokozmoszban is működik.

Az analógia elve kimondja, hogy az erő minden szinten, minden vele hasonló, kapcsolatban álló létezőben megnyilvánul. Ha a mikrokozmoszban megjelenik valamely hatás, az a makrokozmoszban is megjelenik.

Ha a Hermész Triszmegisztosznak tulajdonított mondat állítása igaz, akkor: Amint fent, úgy lent, amint lent, úgy fent.

A szimpátia elve állítja, hogy azon dolgok, melyek egyszer kapcsolatban álltak egymással, továbbra is kapcsolatban lesznek, még akkor is, ha fizikailag távol kerülnek egymástól.

Mára már az új fizika olyan irányba fejlődött, hogy megengedi az események nem oksági elven alapuló összefüggését. Tehát a szinkronicitás létezik. Akár hiszel benne, akár nem. Akár észreveszed ezt, akár nem. Figyeld meg az eseményeket, a környezetedet és figyeld az egybeeséseket.

Az univerzumban rend van, a Föld egy mágikus, kívánságteljesítő bolygó. Ha elindítasz valamit valamilyen formában, az előbb-utóbb visszatér hozzád. Csak figyelj!

Pehl Ildikó

pszichoblogger

Szabad akarat vagy sors?

kek_eg2_1386422770.jpg_500x334

Mit jelent az, hogy sors? Mit jelent az életút? Mi az a karma?

A szavaknak van szótári jelentése, van spirituális jelentése, vannak készen kapott válaszok. De megnézted már, hogy neked mit jelent?

Tudod-e, mi határozza meg az életedet? Egy horoszkóp ábrája, a szüleid élete, a tanításaik, a gyermekkorban átéltek? Vagy valami más?

mn_1352715524horoszkoP2013

Mitől függ az, hogy te milyen emberré válsz? Attól, hogy milyen családban nősz fel? Hogy milyenek voltak a körülményeid, a tanáraid? Vannak különféle vélemények, elképzelések erre vonatkozóan. Genetikai, szociális, kulturális és mindenféle más hatás.

Van, aki azt mondja, hogy előző életből hozott mintákból dolgozol. Ezek határozzák meg a jelenlegi életedben a sorsfeladatod, hogy kivel találkozol, mit kell megoldanod ebben az életben. Szóval, a karma hatása.

karma-2

Van olyan vélemény, amely azt mondja, hogy te választottad a szüleidet és olyan is, amely azt mondja, hogy ők választottak téged. És van olyan, amely szerint ez az életre szóló találkozás közös megegyezés eredménye.

Vannak anyaméhben megélt élmények, amelyekre születésed után nem emlékszel, melyek szintén hatással vannak rád. Azután vannak születés során átélt traumák, amelyek meghatározzák a viselkedésedet, a megküzdési stratégiádat, az életben betöltött szerepedet.

Van-e választási lehetőséged a lehetséges jövőt illetően, szabadon eldöntheted-e, hogy milyen életet választasz magadnak? Van szabad választásod vagy minden előre elrendeltetett? Honnan tudod, hogy te döntesz? Tudod-e, hogy hová tartasz? Tudod-e, mi a célod, mi az értelme az életednek? Vagy csak élsz, sodródsz, vegetálsz?

Nehéz élethelyzetekből is a legjobbat hozod ki, vagy az önsorsrontás rögös útjára léptél? Ismered a személyes sorsodat, befolyással vagy rá, éled az életed? Tudod-e, hogyan alakíthatod úgy, hogy te irányítsd az életedet akként, hogy neked jó legyen, ne a sorsnak kiszolgáltatott, szenvedő lúzerként tengesd napjaid?

Tudod-e, mi az a valódi szabadság, a szabad választás? Sokan a szabadság alatt az anyagi függetlenséget értik, esetleg azt, hogy azt csinálnak, amit akarnak és akkor, amikor jólesik.

Spirituális, szellemi értelemben a szabadság egy kicsit más. Szabadság az anyagtól, a körülményektől, a másiktól, az életedtől, az egótól, az éntől, a szülői mintáktól, a tapasztalatoktól, a sorstól.

Szóval, szabad akarat vagy sors?

Pehl Ildikó

kommunikációs tréner, terapeuta

http://tulaszemelyesen.hu/

Mire jó a megvilágosodás?

944116_391694250948905_30790230_n_1386183474.jpg_450x435

 

Tudod, mi a jó a megvilágosodásban?

Elmondom, nekem mi a jó benne.

A megvilágosodást nem lehet elérni, nem lehet megcsinálni, nem lehet megkapni, nem adhatja neked senki, nem tudod megőrizni, nem tudod odaadni, nem tudja elvenni senki.

Nem tudja neked elmondani senki, hogy mi az.

Amikor keresed, valamit keresel és nem találod, mert nincs ott semmi.

Ha átélted, beszélhetsz róla, de nem tudod visszaadni, amit átéltél.

Egyszerűen csak megtörténik. Átélheted, megtapasztalhatod, emlékezhetsz is rá, de az emlék nem az.

Amikor megtörténik, eltűnik minden, eltűnik az én, nincs ott, aki azt mondaná: én vagyok.

Csak a VAGYOK élménye van. De ebben benne van minden.

Ha elmúlik az élmény, mi marad utána? Semmi.

Minden marad ugyanolyan és mégsem ugyanaz. Te már nem az vagy, aki voltál.

Nem tudsz az lenni. Már más szemmel nézel a világra, magadra, az életre.

Mire használhatod a megvilágosodást? Semmire.

Teszed a dolgod, miközben nem vagy rabja az életednek, mert már tudod, hogy TE VAGY AZ ÉLET.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

http://tulaszemelyesen.hu/

 

süti beállítások módosítása