Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

A Félelem tudatszint

2015. március 18. - Pehl Ildikó

A Dr. David R. Hawkins-féle tudatszint skálán a Félelem tudatszinten már egy kicsit több az energia, itt a teljes figyelem a védekezésre és a támadások kivédésére összpontosul.

 

Istenszemlélet oldala büntető. Jellemző a túlzott aggodalom valamilyen büntetés miatt, illetve a hit a megérdemelt büntetésben. A félelem tudatszinten rekedtek a tekintélyes személyektől várják, hogy félelemmentesnek mutatkozzanak és képesnek tűnjenek megvédeni azokat, akik félnek. A büntetés a figyelem, a kedvesség, a szeretet megvonása, de megnyilvánulhat ennél durvább formában, fizikailag is, mint például a testi fenyítés, erőszak vagy akár halálbüntetés. Megbocsátás csak a büntetés és a bűnök megbánása után lehetséges.

 

Az élet fenyegető. Akiket a félelem energiamezeje vesz körül, mindenhol lehetséges fenyegetést vélnek. Számukra a legtöbb szituáció nemkívánatos következményekhez, valamilyen veszteséghez, kínos helyzethez vezet. Aki fél, elbátortalanodik és könnyen manipulálhatóvá válik, mert mindenáron el akarja kerülni a félelmetes következményeket.

 

Érzelmi oldala a szorongás, mely egy olyan érzelem, amely előrevetít, sejtet valami félelmetest, a szorongó fél attól, ami bekövetkezhet a jövőben. A szorongást úgy igyekszik elkerülni, megszüntetni, hogy elkerüli, illetve eltávolodik attól, amit félelmetesnek, bizonytalannak tart. Mindenáron el akarja kerülni, hogy rosszul nézzen ki, vagy nem kívánatosnak lássa őt, a szegénységét, a magányosságát.

 

Viselkedési reakciója a visszahúzódás. A félelem óriási mérteket ölthet, legmélyebb bugyra a paranoia, a védekezés, elkerülés. A félelem generál egy „távolodjunk el tőle” típusú viselkedést, elkerülést, gátlást.

A félelem és a szorongás között az a különbség, hogy a szorongásnak nincs tárgya.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

Programjaimról itt tájékozódhatsz:

http://tulaszemelyesen.hu/

Mozgásmeditáció

Összhangteremtő nap

Kreatív Önismereti és Kommunikációs Műhely online

Hírlevélre feliratkozás itt.

Forrás: Dr. David R. Hawkins Erő kontra erő, Dr. Kurt Ebert: Attractor Fiedl Techniques

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr777254225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása