Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

A karma, mint a bűntudatkeltés eszköze

2016. március 10. - Pehl Ildikó

"Semmi valódit nem fenyeget veszély. Ami nem valódi, az nem létezik. Ebben rejlik Isten békéje."

                                                                                                           A Csodák Tanítása

 

Arra jöttem rá, hogy néhányan a spirituális lét egyik bűntudatkeltő eszközeként alkalmazzák a karmával való fenyegetőzést.

 flash-660887_640.jpg

A büntető Isten helyét átvette a büntető Univerzum, vagy mi. Mintha lenne valaki, vagy valami, amitől félni kellene.

Hacsak nem a saját lelkiismereted az, ami visszatart. De az meg ugyanúgy programokból áll össze, mint a személyiséged.

A "karmát teremtesz" kijelentés a félelemkeltés, vagy a korlátozás eszköze. Mintha egy gyereknek azt mondanánk, hogy ne rosszalkodj, mert jön a büntetés.

És, ha hiszel benne, jön is. Meg is bünteted magad. Hogyan? Bárhogy. Ha azt hiszed - mert elhiteti veled valaki -, hogy rossz fát tettél a tűzre, elkezded várni, hogy mikor jön a bünti. És amit vársz, ugye, az jönni fog.

Vagy megállítod magad, amikor valami kellemes közelítene feléd, vagy korlátozod magad, leállítod magad, mielőtt teljesülhetne valamely régóta áhított vágyad. Mert senki más kívülről nem tud korlátozni. Te érzed úgy, lehet, hogy valahol mélyen - talán nem is tudsz róla, de ha jól megnézed, akkor észreveszed, hogy hol és mikor -, hogy nem érdemled meg. És ezzel el is vágtad a beteljesülést, bármiről is elgyen szó.

Mondják azt is, hogy ha szenvedsz valamiért, akkor az azért van, "mert most törleszted a karmádat, vagyis vezekelsz, akár ebben az életben, akár előző életben elkövetett bűneid miatt".

A másik fenyegetés, hogy ha ebben az életedben nem is, "majd a következő életedben fogsz vezekelni" az elkövetett bűneid miatt.

És elhiszed, és leállítod magad, nem engeded, hogy megtörténjen, amire oly sokat vártál, amiért annyit dolgoztál, ami lehet, hogy már csak egy lépésre van tőled, és nem lépsz.

sign-42530_960_720.png

A büntetéstől való félelmet használjuk arra, hogy megakadályozzunk másokat bizonyos cselekedetek végrehajtásában. Mintha lenne hozzá bármi közünk. Mintha ez visszatarthatna bárkit bármitől is.

Persze, ennek is van visszatartó ereje, de ha attól való félelmedben, hogy hibát követsz el, vagy valami rosszat teszel, vagy hogy vissza fogod kapni, nem mersz megtenni valamit, korlátozod magad, félelemben élsz, igazából nem is élsz.  

A keresztény vallás azt mondja: Már minden meg van bocsátva.

Én azt mondom: Nem tudsz hibázni. Nem tudsz vétkezni. Nincs bűn és nincs bűnös sem.

Sőt, azt is mondom, hogy nincs karma. Sőt, azt mondom, nincs, aki karmát gyártana.

Ha a belső etikád nem hagyja, hogy megtegyél valamit, úgysem teszed meg. De ha meg akarsz tenni valamit, ne a büntetéstől való félelem tartson vissza.

Mert ahol félelem van, ott nincs szeretet. És ha valamilyen cselekedetben nincs szeretet, a fene megette az egészet. Az úgysem ér semmit.

Szerintem.

Pehl Ildikó

Nézz körül a blogomon is.

Várlak szeretettel az áprilisi Belső Gyermek Tréningen.

A hírlevelemre itt tudsz feliratkozni.

Lehetsz önmagad

heart-1209425_960_720.jpg 

Van olyan élethelyzet, amivel nem tudsz megbirkózni.

Nem tudsz mit kezdeni a helyzettel, amikor elborít egy ismerős érzés, amiről azt sem tudod, honnan jön.

Egyszer csak ott terem, benne vagy, és olyan elementáris erővel visz magával, hogy sem észrevenni, sem megállítani nem tudod. Tehetetlenül rángat, mint egy rongybabát.

Egyszerre eltűnik minden okos érv, gondolat, sehol sincs a tudatosságod. Egyszerűen csak megtörténik, magától.

Fejlődtél már eleget, tanultál már magadról, ismered a személyiségedet, a magas tudatállapotokat, jártál már a túlon is túl, voltál már mindenféle terápián, túl vagy sok-sok tréningen, de van, amikor minden hiába.

Újra és újra benne találod magad abban az ismerős helyzetben.

Újra lejátszódik a régi sztori, megtörténik minden, a szereplők eljátsszák a szerepeiket, talán egyik-másik szereplő változik, vagy a helyzet egy kicsit más, de te ugyanúgy reagálsz.

Belül zajlik egy réges-régi emlék, ami újraírja önmagát.

Automatikusan elindul benned valami, és nem tudod leállítani, a többiek pedig statisztálnak hozzá.

Reméled, hogy most más lesz, most sikerül felülemelkedni, megoldani, másképp reagálni, de hiába. Mindent tudsz, értesz, előre látod, hogyan lesz, mi történik majd, látod, hogy a szereplők mit tesznek, mit mondanak, hogyan csapnak be, hogyan hazudnak neked, hogyan állítanak félre, hogyan árulnak el, hogyan választanak valaki mást oda, ahol neked kellene lenned.

Te meg csak tűrsz, elviselsz, félreállsz a sajgó sebeidet nyalogatva, ahogy régen.

Hiába a tapasztalat, a régi események felelevenednek. Még nem tudod, hogy csak benned.

Nem számít, mit érzel, mit tudsz, hogy szeretsz, nem vagy elég, nem vagy elfogadható, nem vagy szerethető, amit te adsz, aki te vagy, pont nem jó.

Benne vagy a cselekményben. Most nem tudod feladni, most még fontosabb, mint eddig bármikor. Most még nem lehet, most a végére kell járnod. Felemelt fejjel, nyitott szemmel, érteni akarod, mi miért történik.

Azután egyszer csak benned születik valami újjá, ami felülírja a régi históriát.

Észreveszed, hogy most nem az van. Most egészen más. Ez a kapcsolat most valódi. 

love_560783_640.jpg

Most elmondhatod, mit is szeretnél valójában. Meghallgatnak, figyelnek rád, akarhatsz, kívánhatsz, nem kell tűrnöd, nem kell elviselned, nem kell viselkedned, kimondhatod, ami a szívedet nyomja.

A hajdanvolt mesének vége. Idejétmúlt eseménysor csupán, már nincs hatalma fölötted.

Lehetsz önmagad.

Pehl Ildikó

Nézz körül a honlapomon is, a programok menüpont alatt megtalálod az aktualitásokat.

Belső Gyermek Csoport lesz áprilisban.

Önismereti Kommunikációs Munkafüzet megvásárolható itt.

Hírlevélre feliratkozás itt.

 

Nőnapon boldogan

Mi kell ahhoz, hogy boldog párkapcsolatban ünnepeld a nőnapot?

daffodil-92598_640.jpg

Először az, hogy boldog legyél önmagadban is. Hogy szeretettel fordulj önmagadhoz, s azután majd másokhoz is szeretettel tudsz fordulni, és akkor remélhetőleg minden téren kielégítő lesz a párkapcsolatod.

Hogyan szeresd magad?

Ha szereted magad, akkor nem lesz rá szükséged, hogy manipulálj másokat, nem kell semmilyen trükköt bevetni, hogy társad legyen, nem lesz szükség manipulációra, sem valamilyen rafinált fortélyra, hogy magadhoz láncolj valakit. Nem kell taktikáznod, sem semmilyen bűbájt bevetni, vagy valamilyen technikát elsajátítani ahhoz, hogy magadhoz köss valakit. Nem kell befolyásolnod a párodat, mert magától veled akar maradni.

Ha szereted önmagad, nem kérdés számodra, hogyan érd el, hogy veled maradjon a másik. Nem kell azon gondolkoznod, milyen manipulációs eszközöket alkalmazz, mert nem lesz rá szükség.

Amikor sugárzik belőled a szeretet, vonzóvá válsz, keresik a társaságodat.

Amikor szereted magad, nem akarsz megfelelni, bízol önmagadban és bátran adod magad mindig, minden helyzetben.

Ha szeretsz, nyitott vagy és őszinte, s ettől mások is ugyanígy viszonyulnak hozzád.

Amikor szereted és elfogadod önmagad olyannak, amilyen vagy, másokat is szeretsz és elfogadsz olyannak, amilyenek, nem akarsz senkit megváltoztatni, mert tudod, hogy mindenki úgy jó, ahogy van.

Mire van szükség a boldog párkapcsolathoz?

A kölcsönös vonzáson túl őszinte kommunikációra, kielégítő szexre, figyelemre és bizalomra mindkét fél részéről. Jó, ha el tudod engedni azt a vágyadat, hogy neked kell irányítani. Ha képes vagy egyfajta odaadásra, önátadásra, ez szintén tudja építeni a kapcsolatot. Kell, hogy tudd a másikat támogatni, és ha tudsz örülni a másik sikerének, ha téged is örömmel tölt el, az hozzátesz a kapcsolatotokhoz.

Végül, de nem utolsó sorban jót tesz a kapcsolatnak, ha hagyjuk, hogy mindez magától megtörténjen velünk.

Akkor van esély arra, hogy boldog párkapcsolatban éljünk.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

Kapcsolódó bejegyzés: Nőnapra, Mi tartja fenn a kapcsolatot?, Nem működik?, A párkapcsolatról

Programjaimról itt tájékozódhatsz:

http://tulaszemelyesen.hu/

Mozgásmeditáció

Belső gyernek tréning áprilisban.

Kreatív Önismereti és Kommunikációs Műhely online

Hírlevélre feliratkozás itt.

süti beállítások módosítása