Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Pozitív gondolkodás és a többi...

2014. január 05. - Pehl Ildikó

2639150buriooup3c_1388912192.gif_350x485

Pozitív gondolkodás, tudatos teremtés, vonzás törvénye...

Ha ezek úgy működnének, ahogy azt igen sokan gondolják, akkor rengeteg lenne a gazdag és a halott. Ugyanis az elmúlt évtizedekben több százan, több ezren folyamatosan „gyakorolnak”, és lássuk be, igen csekélyke eredménnyel. Miért is nem úgy van, ahogy szeretnénk?

Mert a mélyben maradt félelmek, fájdalmak, traumák, csalódások miatt érzett harag nem múlik el magától. Még akkor sem, ha titkolni igyekszel. És ettől még frusztráltabb leszel. És még inkább el akarod rejteni. És még inkább látszik rajtad, hogy még nem az van.

De nézzük meg, vajon ki az, aki tudatosan szeretne teremteni, aki pozitívan szeretne gondolkodni, aki többet-jobbat-szebbet szeretne vonzani? Az „én” az, ami útjában áll a teremtésnek.

Amit ugyanis „szeretnél”, azt abból az „én”-ből gondolod, amit az évek során felépítettél magadnak, ezt pedig, mire kialakult, a körülmények befolyásolták, nevezzük ezeket egyszerűen programoknak, vagy hitrendszereknek. Tehát, amit ez az „-én” kíván, az ebből fakad, nem a valódiból. Abból a gondolkodásmódból, abból az attitűdből, ahol most vagy, nem fog menni. Ha sikerül is valamit megvalósítani, nem lesz tartós, nem leszel elégedett vagy nem sok örömöd lesz benne.

Hogyan működik ez?

Például meg akarsz felelni másoknak, de ez nem olyan jó érzés, ezért kompenzálsz, eltakarod és próbálsz határozott lenni, talán túlságosan is, egy idő után kemény leszel, arrogáns, kioktató, lekezelő. Lehet, hogy egy ideig ez elégedettséggel tölt el, de a rossz érzés nem múlik el. S történik valami, amitől kiesel ebből a szerepből és megint ott a megfelelni vágyás. Még keményebben próbálkozol. De valami hiányzik. A probléma az, hogy a módszerek nem oldják meg a hiányérzetet, csak ellensúlyozni próbálják azt. Ha ezt a hiányt nem oldod fel magadban, akkor a folyamatnak sosem lesz vége, mindig az elismerés után fogsz sóvárogni.

Feloldani pedig csak egyféleképpen lehet: elfogadod, megéled és megérted azt, ami történik. Azt is, ha kishitű vagy, azt is, ha meg akarsz felelni, azt is, ha önbizalomhiánnyal küzdesz, azt is, ha csalódott vagy, ha gyűlölködsz. Nem kompenzálsz, nem kivetíted a másikra, nem felelőst keresel, hanem felelősséget vállalsz, hiszen ezek a te érzéseid.

El kell fogadnod, hogy ezek mind ott vannak benned is. A teljesség attól teljes, hogy minden benne van.

Amikor teremteni próbálsz, amikor pozitívan gondolkodsz, amikor vonzani akarsz, azt próbálod elhitetni magaddal, hogy te jó vagy, a másik oldal meg nem létezik.

Merd megélni azt is, amikor pont nem vagy olyan jó, amikor dühöt, haragot, keserűséget, csalódottságot, kiábrándultságot, vagy bármi mást érzel. Ne akard elnyomni. Attól, hogy megéled ezeket az érzéseket, te még jó vagy. Úgysem tudsz békés lenni, ha azon erőlködsz, hogy elnyomd a haragodat. Inkább éld meg, aztán engedd el.

Úgyis csak akkor leszel teljes, ha átéled, elfogadod és megérted ezt az oldalt is. Így tudod feloldani és meggyógyítani a régi sebeket. És onnantól már lehet, hogy nem kell erőlködni azon, hogy pozitívan gondolkodj, hogy tudatosan teremts, és nem kell gyakorolni a vonzás törvényét, mert lehet, hogy mindez  magától megy majd.

Mert a pozitív gondolkodással csak az a baj, hogy gondolkodás.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

http://tulaszemelyesen.hu/

https://www.facebook.com/tulaszemelyesen

Új év - új élet

csirazas_500_1388672938.jpg_500x313

Az új év első napjai a fogadkozások időszaka. A legtöbben a fogadkozás pillanatában már tudják, hogy meg fogják szegni.

De van, aki komolyan gondolja és tesz is azért, hogy ne úgy legyen, ahogy eddig volt. Erre azonban nem csak az újév első napja alkalmas. Ezt bármikor megteheted. Minden nap alkalmas arra, hogy valamin változtass, ha úgy érzed, hogy az a valami nem szolgál téged.

A te életedben is van valami, ami változást igényel? Gondold át, mit tehetnél magadért, hogy az új éved gazdagabb, könnyebb, élhetőbb legyen.

Aminek a gondolatát ma elveted, az lehet, hogy nemsokára kicsírázik. De mielőtt elvetnéd a magot, elő kell készíteni a talajt és időre van szükség, hogy a termés megérjen és betakaríthasd.

Gondold át, hogy milyen életet szeretnél. Ügyelj rá, hogy milyen gondolatmagokat vetsz el.Valóban ezt akarod? Mondják, hogy ahhoz, hogy valami újat beengedj az életedbe, el kell engedned valamit. De mit? Hát pont azt, aminek a léte az életedben már nem szolgál téged. Egy szokást, egy neheztelést, egy meggyőződést, bármit, ami visszatart attól, hogy neked jobb legyen.

Ha van hozzá erőd, hogy kigyomláld az életedből a „gazokat”, lesz üres hely az újdonságoknak. Lehet, hogy a te életedben már egy ideje növekszik valamilyen gondolatmagocska, esetleg már szárba is szökkent, csak még nem jött el az aratás ideje. Lehet, hogy még csak most hajtott ki, óvni kell, hagyni, hogy megerősödjön, virágot bontson és termést hozzon. Lehet, hogy időnként meg kell metszeni és biztosan meg is kell locsolni.

Nézz rá az életedre és gyomláld ki a gazt, hogy az elvetett magok szárba szökkenhessenek, vigyázz rájuk, óvd őket, tápláld és növeld magadban, hogy örömet hozzon az életedbe. S azután másokéba is.

Add meg magadnak az új évben is, amire szükséged van.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

http://tulaszemelyesen.hu/

https://www.facebook.com/tulaszemelyesen

süti beállítások módosítása