Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Hernyóból pillangó

2016. január 12. - Pehl Ildikó

pillango

Ismered a történetet a pillangóról, aki nem tudott repülni?

Így szól:

„Egy nap egy jó szándékú ember meglátott egy kis pillangót egy félig nyitott selyemgubóban. Nézte egy ideig, ahogy a pillangó küzdött, hogy testét kiszabadítsa a kis lyukon keresztül, de nem sikerül. Úgy látszott, a pillangó mindent megtett, amit tudott, többre nem képes.
Ekkor úgy döntött, segít a pillangónak, fogott egy ollót és kinyitotta a selyemgubót.
A pillangó könnyen kibújt, de teste gyenge volt, aszott, szárnyai összezsugorodtak, nem nyíltak ki.
Egy darabig várt, hogy a szárnyak bármelyik pillanatban kinyílnak és képesek lesznek
a repülésre, de semmi nem történt. A pillangó gyenge volt és soha életében nem tudott repülni.
A jó szándékú ember szándéka - bár jóindulatból tette, amit tett-, nem érte el a kívánt eredményt.Nem tudta, hogy a pillangónak szüksége van ara, hogy a szűk selyemgubón átverekedje magát, a küzdelem, hogy a pici nyíláson át újjászülessen, a pillangó életben maradásának a feltétele.”

Néha nekünk, embereknek is ilyen küzdelmekre van szükségünk az életben maradáshoz.

Ma már egyre elterjedtebbek azok a módszerek, amelyek gyors, instant megoldásokat kínálnak az érzelmi fájdalmak „érzéstelenítésére”, a problémáink megszüntetésére.

Amikor a gyors gyógyulás reményében próbálkozol a különféle technikákkal, amiktől azonnal megszűnnek a kínjaid, hiábavaló kísérlet, mert a megúszásra játszol.

Nincs az a trükk, amivel a kínzó magányt, az elveszettség érzését, a kétségbeesést, a magadra hagyottságot, az önértékelés hiányát, vagy a mérhetetlen hiányt, a bizonytalanságot, a bűntudatot, az önbizalomhiányt - és még sorolhatnám – meg lehet szüntetni.

Tartósan legalábbis nem. Lehet, hogy pillanatnyi enyhülést hozhat a hókuszpókusz, a problémát azonban nem oldja meg. A lényeg nem változik. Esetleg rövid időre.

Amikor elkezded megnézni, feloldani, meggyógyítani a múltat, lassan átalakulhatnak a nyomasztó érzések.

Ugyanis, amikor a valódi gyógyulás bekövetkezik, a traumák sebei nem elmúlnak, hanem átalakulnak. Megjelenik az érzékenység, az együttérzés (magaddal és a többiekkel).

A megértés hozza el a gyógyulást. Felismered a valódi erődet, s az új tapasztalatok során megérkezik az önbizalmad is.

Elmúlik a magány érzése, helyette megjön az ihletettség állapota, az igazi elmélyülés, a bölcsesség, a valódi gazdagság forrása.

Ebből azután majd lesz mit adni másoknak, amikor készen vagy rá, amikor itt az ideje, hogy a világ elé lépjél.

Ezért hagyd abba a gyors megoldások keresését és hagyd abba az önbántást.

Inkább legyél együttérző magaddal, ne tagadd le, ha valami fáj, hanem fogadd el, amit érzel, azután értsd meg és gyógyítsd meg.

Az érzelmi őszinteség eleve gyógyító erő lehet, ebből azután megszülethet a megértés és a megbocsátás is.

Amikor tudsz együttérző lenni magaddal és másokkal, akkor tudsz szeretni.

Addig csak elképzelésed lehet róla.

Olykor nekünk, embereknek is meg kell küzdenünk azért, hogy hernyóból pillangóvá váljunk.

 

Pehl Ildikó

Programjaimról itt tájékozódhatsz. http://tulaszemelyesen.hu/

 

 

Tükörben látjuk a világot

Tükörben látjuk a világot. Igen.

Vajon ki az, aki tisztán lát és mit is lát valójában?

aszfalt_rajz

Te látod a valóságot? Látod a „tükröt”? Magadat látod?

Látod-e a tükör valódi természetét? Látod-e a világot olyannak, amilyen?

Látod-e a saját, igazi természetedet?

Tom-Hussey-8

Az elme felhője eltakarja előled a tudat tiszta terét. Túlbonyolítod az életedet, a sorsodat, a gondolataid cikáznak, meg akarsz oldani, meg akarsz felelni. Az elme nem áll le soha.

A tükör akkor igazi, ha azt, amit benne látsz, torzítás nélkül tükrözi vissza, azt mutatja meg, ami a valóság.

index

 A hétköznapi tükörben a szemeddel egy látszatvilágot látsz.

Egy igazi tükörben a világ látszatvoltát is meglátod, torzítatlanul.

 Egy valódi tükör nem mondja meg a benne megjelenő dolgokról, hogy valóságos, nem mondja, hogy mi az, ami fontos, nem mondja meg, mi a jó, mi a rossz. Nem mondja meg, hogy amit látsz, az milyen, sem azt, hogy mit láss.

Nem mondja meg, mi az, amit tükröz, csak tükröz. Ha tiszta és szennyezetlen.

Mi a tiszta tükör? Mi a tiszta tudat? Ki vagy te? Mindegyik kérdésre ugyanaz a válasz.

Tedd, amit tenned kell, legyél, aki lenni szeretnél. Ne bonyolítsd túl a világodat, ne akarj jó lenni, ne akarj előnyöket, ne akarj megfelelni, ne akard, hogy elismerjenek, csak engedd, hogy magától megtörténjen minden.

Legyél az, amit éppen csinálsz.

Ne akarj okosabb lenni, ne akarj különleges képességeket, ne azért tegyél meg dolgokat, hogy egy kicsit jobb legyen neked.

Amikor magadra figyelsz, befelé, előbb-utóbb elsajátítasz különleges képességeket, egészségesebb leszel, tiéd lesz a tudás, egyszer csak megjelenik.

Akkor majd tisztán látsz, mert mindentől mentesen látod a nyilvánvalót.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

http://tulaszemelyesen.hu/ 

Forrás: Dobosy Antal: Tükörben látjuk a világot
Zen tükör, A Zen Kvanum Iskolájának magazinja, 1993 tél, 1. évfolyam 1. szám

Fotók:  Aszfaltrajz, Hamis tükörkép, Tom Hussey: Tükröződések

 

Január az újrakezdés hava

new-years-eve-1792583_340.png

Év elején sokan elhatározzák, hogy az új évben valami újba kezdenek, valamin változtatnak, azután a kezdeti lendület után ez a nagy lelkesedés valahogy abbamarad. Már csak emlékeznek rá, hogy volt valami tervük év elején.

Néhányan azt gondolják, hogy ha elhatároznak valamit és nem sikerül azonnal, ha jönnek az akadályok, akkor ez egy jel, hogy ezt nem kéne. Olykor ez így is van, de a legtöbbször ez az elme trükkje, hogy ne változzunk. Ha feladjuk és minden marad a régiben, akkor nincs szükség plusz energia befektetésre.

Nem biztos, hogy az a jó ötlet, ha az akadályok megjelenésekor egy korábbi módszert erőltetünk, még nagyobb erővel. Ha korábban sem vált be, talán nem ez a megoldás.

Hanem az, ha megállsz egy pillanatra, összpontosítasz, pihensz egyet, ha szükséged van rá, esetleg egy rövid időre eltávolodsz az egésztől, félreteszed, majd egy másik nézőpontból megvizsgálod azt, ami az aktuális megoldandó probléma, megkérdezed magadtól, hogyan lehetne másképp és azután megoldod.

Jó ötlet, ha úgy teszed fel a kérdést: Hogyan érhetném el, hogy így és így legyen? Persze, feltételezve a te tiszta szándékodat, a választ jó eséllyel rövidesen megkapod.

pixabay-workspace-766045_640.jpg

Állítólag Albert Einstein legjobb ötletei zuhanyozás közben érkeztek. Talán nem véletlen. Lehet, hogy olyankor nem gondolkodott.

A lényeg, hogy amikor valamilyen kihívás előtt állsz, amivel korábban még nem találkoztál, érdemes egy kis távolságot tartani tőle, időt adni magadnak és feltenni a kérdést: Hogyan oldhatnám meg? Azután elengedni az egészet. Ha képes vagy leállni, nem pörgetni az agyadat, akkor le is tisztulhat minden, ilyenkor láthatsz a dolgok mélyére és egyszer csak megérkezik a megoldás. Nem a fejedből.

És akkor már tudod, hogyan tovább. Lehet, hogy így valóban sikerül valamilyen új változást véghezvinni, ami az életedet teljesebbé teszi.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

süti beállítások módosítása