Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

A szeretet

2014. november 20. - Pehl Ildikó

 

valentin-2222222A szeretet ott kezdődik, amikor nem akarsz visszaadni.
Ha csak egyetlen egy van,

  • akit nem szeretsz,
  • akit utálsz,
  • akire haragszol,
  • akit kritizálsz,
  • akit minősítesz,
  • akit bántani akarsz (még, ha csak szóval is),
  • akit gúnyolsz,
  • akit lenézel,
  • akit kioktatsz,
  • akit elutasítasz,
  • akit nem fogadsz el,
  • akire neheztelsz,
  • akit megszólsz,
  • akit gyűlölsz,
  • akire irigy vagy,
  • akitől félsz,
  • akit kizársz,
  • aki irritál,
ha csak egy is van, akit le akarsz győzni, ha csak egy van, aki felett állónak érzed magad, akkor még valami hiányzik. Akkor még valamit nem látsz jól. Akkor nem teljes az, amit szeretetnek hívsz. Akkor még csak úgy teszel, mintha tudnád, mi a szeretet. Akkor még csak játszod, hogy szeretsz. Akkor becsapod magad. Akkor még fáj valami. Akkor még van valami, ami nem tiszta.

Benned!

Akkor még félreértesz valamit. Akkor még nem tudod, hogy a szeretet nem egy döntés, nem csak egy érzés. Akkor még nem tudod, hogy minden szeretet.

Mert minden szeretetből van.

S amíg ezt nem tudod, mert nem tapasztaltad meg, milyen a valódi szeretet, addig csak egy elképzelésed lesz róla.

Gyere ki a fejedből, éld át, tapasztald meg és akkor soha többé nem kell gondolkodnod róla.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

http://tulaszemelyesen.hu/

 

 

 

November hava - megbocsátás és újrakezdés

A november a kilencedik hónap volt a rómaiaknál (nove=kilenc).

A november hava az őszi hónapok közül talán a legszomorúbb hónap. Hívják őszutónak, enyészet havának, disznótor havának, de Szent András havának is.

oszi_tajkep_negy_faval

Enyészet.

Mit jelent az enyészet? Bizonyos fajta pusztulást, a rothadás, a korhadás folyamatát.

A természet lassan levedli októberi színpompás színeit, november elején még elkápráztatnak minket az ősz csodálatos képei, a lehulló levelek nemsokára betakarják a földet.

A simogató őszi napfényt lassan felváltja a fagyos hajnal, szürkébe hajlik az időjárás, a ködös, csapadékos reggeleken alig süt a nap, a nappalok egyre rövidebbek, s a hónap vége felé néhol már a hó is szállingózik, vagy akár teljes valójában megmutatja magát, megérkezik a tél.

Ez már a Nyilas csillagászati hónap kezdete.

November utolsó napjaira esik advent első vasárnapja, meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát, készülünk a szeretet ünnepére.

A falun élő gazdálkodók ez idő tájt már csak a ház körül foglalatoskodnak. A gondos gazdák előkészítik a kertet télire, összegyűjtik a lehullott faleveleket, biztonságba helyezik a növényeket.

Hamarosan minden az enyészeté lesz.

A november hava a számvetés ideje, túl vagyunk a szüreten, a betakarításon, a mezei munkáknak vége, az állatokat behajtják a legelőről és kezdődik a mulatság, az év zárása.

Ilyenkor nem csak gazdasági számvetést készítünk, a karácsonyi ünnep közeledtével visszahúzódunk a meleg szobába, kitakarítjuk és feldíszítjük otthonainkat.

Ekkortájt belső világunkat is rendbe tesszük és felöltöztetjük. Az évzáráshoz belül is leltárt készítünk, hogy tiszta lappal indulhasson egy új kör, az új év.

Az enyészet hava arra szólít, hogy rendezd a régi dolgaidat, készíts számvetést belül is, dolgozd fel, amit lehet, és ha nem sikerül úgy, ahogy szeretnéd, akkor se bántsd magad érte. Hiszen mindig azt teszed, amire képes vagy.

Ahogy november havában a pusztulás, a korhadás, a rothadás egy természetes folyamat, ugyanígy a halálra ítélt dolgok, kapcsolatok elengedésének, rendezésének is az ideje ez a hónap. Azért, hogy ami megmarad, abból születhessen valami új.

Ehhez szükség lesz a bűnbánatra, az elengedésre, a megbocsátásra.

Mit kell elengedni? Talán a bűntudatot, a félelmeket, egy elképzelést, és nem baj, ha veszteségként éled meg.

Az elengedés nem azt jelenti, hogy már nem szeretsz, vagy hogy valaki vagy valami már nem a tiéd - hiszen sosem volt -, vagy nem tartozik hozzád. Az összetartozás érzése nem múlik el. Ahogy a szeretet is megmarad.

Ami már nem működik, ami nem válik hasznunkra, azt hagyni kell az enyészetnek. Hiszen ennek a helyére tud megérkezni valami új.

Ne hagyj elvarratlan szálakat, ne maradjon benned értelmetlen bűntudat, ami miatt vezekelsz. Nem kell örökké vezekelned, bocsáss meg magadnak is!

Engedd el az összes haragodat, a bűntudatot, a szégyent, a bosszúállás vágyát, a neheztelést, az önbántást, önbüntetést, oldozd fel magad, értsd meg magad és bocsáss meg magadnak!

E nélkül ugyanis nem fogsz tudni továbblépni, sem újrakezdeni. Így lesz erőd a továbbvezető útra, s így készülsz fel az újjászületésre. Engedd, hogy hadd szülessen benned valami vagy valaki újjá! Készítsd elő a lelked az ünnepre, találd meg a lelki békédet!

Hagyd, hogy az ünnepre megérkezzen a lelki béke! Ez csak akkor lehetséges, ha a lélek jelen van. Engedd, hogy megvalósuljon a lélekjelenlét. Engedd, hogy megérkezzen a béke és legyél jelen!

Pehl Ildikó

pszichoblogger

http://tulaszemelyesen.hu/

Fotó: Van Gogh: Őszi tájkép négy fával

Mumusok

Ismered a Harry Potter sorozatból azt a részt, amikor a tanulók szembenéznek a mumusaikkal?

highriewohfpeirjwopjfeoo.bmp "– C-c-comikulissimus! – visította Neville.
Ostorcsattanás-szerű hang hallatszott, és a következő pillanatban Piton ott állt hosszú, csipke szegélyes ruhában, kezében egy cseresznyepiros női táskával. A fején díszelgő csúcsos süveg tetején molyrágta keselyű trónolt. A terem visszhangzott a nevetéstől, a mumus tanácstalanul megállt, s Lupin professzor elkiáltotta magát:
– Parvati! Te jössz!
Parvati eltökélt arccal előrelépett, magára vonva Piton figyelmét. Újabb csattanás hallatszott, s a professzor helyén egy vérfoltos, bepólyált múmia tűnt fel. Nehézkes, merev léptekkel elindult Parvati felé, két karja lassan felemelkedett…
– Comikulissimus! – kiáltotta Parvati.
A múmia lábáról letekeredett a pólya, a szörnyalak megbotlott benne, hasraesett, és elgurult a feje.
– Seamus! – harsogta Lupin.
A fiú egy ugrással Parvati előtt termett. Csatt! A múmia eltűnt, s helyette beesett, zöldes arcú, földig érő, fekete hajú nőalak jelent meg – egy sikítószellem. Hatalmasra tátotta a száját, s a termet földöntúli hang töltötte be – hosszú, panaszos sikoly, amitől a jelenlévők összes haja az égnek állt…
– Comikulissimus! – ordította Seamus.
A sikítószellem rekedten felnyögött, és a torkához kapta a kezét – elment a hangja.
Csatt! A kísértet farkát kergető patkánnyá változott, abból – esett! – tekergő-vonagló csörgőkígyó lett, abból pedig – csatt! – egy csupasz, véres szemgolyó.
– Megzavarodott! – kiáltotta Lupin. – Ez jó jel! Dean!
Dean előresietett.
Csatt! A szemgolyó helyét egy levágott kéz vette át, ami nyomban a tenyerére fordult, és rák módjára mászni kezdett.
– Comikulissimus! – rikkantotta Dean. A kéz belenyúlt egy egérfogóba. –
- Kitűnő! Te jössz, Ron!

Ron elindult a kéz felé. Csatt! Többen felsikoltottak. Két méter magas, szőrös óriáspók közeledett Ron felé, csáprágóját fenyegetően csattogtatva. Harry egy pillanatig azt hitte, hogy
Ront megbénította a félelem. Azután…
– Comikulissimus! – bődült fel Ron, s a póknak azon nyomban eltűnt az összes lába. Már csak gurulni tudott, Lavender Brown sikoltva ugrott félre az útjából, s a csonka szörnyeteg végül Harry lába előtt kötött ki. Harry felemelte a pálcáját…
– Itt vagyok! – kiáltotta hittelen Lupin professzor, és előresietett.
Csatt!
A lábait vesztett pók köddé vált. Egy másodpercig úgy tűnt, mintha a mumus felszívódott volna, azután egy sápadt fényű, lebegő gömb jelent meg Lupin előtt a levegőben. A professzor hanyagul felemelte a pálcáját, és kimondta a varázsszót.
– Comikulissimus!
Csatt!
– Gyerünk, Neville, végezz vele! – rendelkezett Lupin, miután a mumus csótány képében a padlóra pottyant. Csatt! Piton visszatért, de Neville most már nem ijedt meg tőle.
– Comikulissimus! – kiáltotta, s amint Piton felöltötte a nagymamajelmezt, nagyot kacagott. A mumus abban a szempillantásban felrobbant, ezer apró füstgolyóvá vált, és szertefoszlott.
Az osztály lelkes tapsban tört ki.
– Gyönyörű! – örvendezett Lupin"

magic-wand

Mumus nem csak a mesében létezik. Neked is van mumusod, a te mumusod az elmédben van.

Az, amitől a legjobban félsz. És te is el tudsz bánni vele.

Hogyan? Úgy, ahogy a regény szereplői. Neked is van varázserőd. Nem hiszed? Próbáld ki!

Képzelj el a mumusodról valami vicceset és figyelj! Egye fene, a varázsszót nem kell kimondanod. Jó szórakozást!

Pehl Ildikó

pszichoblogger

http://tulaszemelyesen.hu/

 

süti beállítások módosítása