Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Kirekesztés

2014. október 01. - Pehl Ildikó

Előfordult már veled, hogy kizártál az életedből valakit vagy valamit? Tudod, hogy miért teszed ezt? A válasz lehet közhely vagy egy okos magyarázat.

images

Lehet, hogy megtanultad valakitől, hallottad vagy láttad valahol. Talán a sértettség az oka, a megbántottság, esetleg a félelem vagy egyfajta védekezés. Találsz rá okot, hogy megvédd az álláspontodat.

De mi alapján ítélsz meg bárkit? Miért rekesztesz ki valamit vagy valakit az életedből? Miért raksz láthatatlan bélyeget valakire vagy valamire? Milyen alapon döntesz arról, hogy egy másik beleillik-e az általad kialakított képbe? És honnan jön a véleményed?

Tele van a fejed sztereotípiákkal és nem is gondolsz arra, hogy mit teszel, amikor elzárkózol valakitől vagy valamitől. Nem jut eszedbe, hogy amikor valakit vagy valamit kizársz az életedből, akkor azzal magadat zárod ki.

Vajon mi az oka vagy a célja a kirekesztésnek? Védekezel vagy büntetsz? Kit büntetsz? A másikat vagy magadat? És a büntetésnek miért ezt a módját választod?

Ilyenkor a másik fölé emeled magad, a gőg azt mondatja veled, több vagyok a másiknál. Valójában a mélyben te nem érzed magad egyenrangúnak. Azért van szükséged arra, hogy mesterségesen tornázd fel magad, mert az énképed nincs a helyén.

Nem az elutasítás a megoldás, hanem az elfogadás, a megismerés és a megértés. Lehet, hogy ha ezt megengeded magadnak, növekszik benned a hajlandóság, akkor más elvárásaid lesznek az élettel, a többiekkel kapcsolatban, és akkor más tapasztalataid is lesznek majd.

Osho mondta: Ha azt gondolod, hogy egyszerű vagy, gondold azt, hogy mindenki más is egyszerű. Ha azt gondolod, hogy különleges vagy, gondold azt, hogy mindenki más is különleges.

Ha így teszel, nem lesz rá szükséged, hogy kizárj bármit vagy bárkit.

Pehl Ildikó

kommunikációs tréner, transzperszonális terapeuta

http://tulaszemelyesen.hu

Hírlevélre feliratkozás itt.

Kép: kitekintő.hu

 

süti beállítások módosítása