Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Engedd el a banánt!

2014. december 12. - Pehl Ildikó

19552797-illustration-of-cartoon-monkey-with-banana

Zen történet:

„Ázsia egyes részein a majmok bejárkálnak a házakba és nagy felfordulást okoznak. Az egyik majom különlegesen nagy gondot okozott. Hívtak egy majomfogót, aki kivájt egy kókuszt, akkora lyukkal, amibe belefér egy majom keze. Belerejtett egy banánt és madzagot kötött a kókuszra, amit hozzákötözött egy fához. Amikor jött a majom, észrevette a kókuszt, benne a banánnal, beledugta a kezét, megfogta a banánt, s az ökölbe szorított keze nem fért ki a lyukon. A majom nem elég okos, hogy tudja, ha elengedné a banánt, szabad lenne, így a majomfogó könnyedén elkapta.”

A majom akarja a banánt és szabad akar lenni, de nem tudja elengedni a banánt és ez olyan érzés, mintha a kókusz tartaná fogva.

Pedig az ökölbe szorított keze, amivel a banánt fogja, az tartja fogva. Nem engedi el a banánt, mert nem látja, hogy a banán iránti vágya tartja fogva. Minél izgatottabb a majom, annál kevésbé fog erre rájönni.

A majomfogó könnyedén megszabadítja a kókusz fogságából a majmot: Megszorítja a kezét, mire elengedi a banánt, a keze kiszabadul ugyan, de így is fogoly.

Neked mi a banánod?index

Van egy gondolatod, egy elképzelésed, ami fogva tart.

Úgy tűnik, hogy te tudatos vagy, hiszed, hogy nem akarsz korlátokat, te szabad akarsz lenni, eleged van, de nem tudod elengedni a banánodat.

Azt mondod, nem kapaszkodsz semmibe. Pedig kell, hogy legyen ott valami, egy gondolat, egy elképzelés, egy hit abban, hogy az elme erős és te nem tehetsz semmit.

Az elme nélküled nem lehet erős, te tartod fenn. Te lehetsz elme nélkül, de az elme nem tud lenni nélküled. Te vagy az erősebb.

Mi lehet akkor a gond? Hogy hiszel valamiben. Talán, hogy azt gondolod, tenned kell valamit.

Amit tenned kell, az annyi, hogy ne az elmét figyeld, hanem magadat. Vagy figyeld a teret, amelyből az elme ered.

Ne a gondolataidra figyelj. Ne harcolj az elméddel.

Ez az út könnyű, gondtalan és közvetlen út. Nincs szükség semmire, hogy ezt megtedd. Bármikor megteheted. Gyakorolhatod a meditációt, hogy önmagadra irányítsd a figyelmedet.

Nézd meg: Ki az, aki lát? Honnan nézel? Mire nézel? Ki az, aki érez? Ki az, aki te vagy? Légy ott a látásban és mondd meg, hogy ki a látó? Mondd meg, hogy a látó forrás jön és megy-e?

Ha ezt tisztázod, minden tisztázódik. Légy ott, ahonnan a látás ered.

És akkor elérkezhetsz egy tágas belső térhez. Egy valódi belső stabilitáshoz.

Mooji satsangja nyomán:

Pehl Ildikó

pszichoblogger

http://tulaszemelyesen.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr27137949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása