Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Amit elutasítasz, az lehet a veszted

2014. december 12. - Pehl Ildikó

Amiről azt hiszed, hogy nem veszed semmi hasznát és elutasítod, lehet, hogy az lesz a veszted.

Nemrég láttam a 300 című filmet, amely Leonidász királyról és 300 spártairól szólt.

 

66433_532494_784x523

Leonidász időszámításunk előtt 540-480-ig élt, az ókori Spárta királya volt.

A történet szerint az ephoroszok (spártai hivatalnokok) küldték Leonidász királyt a Thermopülai-szoroshoz 300 spártai harcossal és 6700 szövetségessel, hogy feltartsák Xerxész, perzsa uralkodó hadseregét (amely a korabeli források szerint több százezer fős volt).

A szűk szorost három napig védte a bátor és fegyelmezett csapat.

Ekkor azonban egy Ephailtész nevű torzszülött egy hegyi ösvényen keresztül a szorost védő görögök mögé vezette a perzsákat, ezért Leonidásznak meg kellett osztania katonáit, így végül a perzsák a többszörös túlerővel felőrölték a görögök ellenállását.

Ki volt Ephailtész és mi vezette őt az áruláshoz?

300-4

Spártában a gyenge fizikai képességű embereket megvetették, nem lehettek katonák. A spártai fiúk gyermekkoruktól fogva szigorú katonai nevelést kaptak, ott és akkor ez volt az egyetlen megbecsült életforma.

A filmben van egy jelenet, amikor Ephailtész felajánlja kardját és pajzsát Leonidász királynak – azzal, hogy apja megtanította őt harcolni -, aki arra kéri, emelje fel a pajzsát, amilyen magasra csak tudja. A torzszülött férfi a király derekáig sem tudja emelni azt, mire Leonidász így szól:

  • Apád csak azt nem tanította meg neked, mi a falanx. Egyetlen, áthatolhatatlan egységként harcolunk. Ez az erőnk titka. A győzelemé. Minden spártai a tőle balra állót védi a pajzsával, combtól nyakig. Elég egyetlen gyenge pont, és a falanx széthullik. Nagyon sajnálom, barátom, de nem mindenkiből lesz katona. Ha szeretnél hozzájárulni Spárta győzelméhez, segíts elhordani a halottakat, lásd el a sérülteket, vigyél nekik vizet. De ami a harcot illeti, nem állhatsz közénk.

Ekkor Ephailétsz elkeseredésében Xerxészhez ment és elárulta a görög harcosokat.

944_Frank_Miler_300_-_300SPW_-_Preparing_for_battle

Nem tudom, hogy a történet igaz-e vagy sem, de azt tudom, hogy a sértettség és megbántottság olykor durva tettekre sarkallja az embert.

És meglehet, hogy ha elutasítasz valamit, - nem akarsz foglalkozni valamilyen nehézséggel, kellemetlenséggel, vagy egy mélyben szunnyadó érzéssel, mert úgy véled, nem veszed semmi hasznát, nem értékes a számodra, vagy egyszerűen csak nehéz és fájdalmas a szembenézés -, könnyen lehet, hogy később épp ez okoz majd még nagyobb nehézséget, kellemetlenséget neked, vagy ez okozza majd a vesztedet.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

http://tulaszemelyesen.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr437137947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása