Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Advent

2014. november 25. - Pehl Ildikó

Ezen a hétvégén lesz advent első vasárnapja. Karácsonyra készülünk, meggyújtjuk az első gyertyát.

hagyomanyos-adventi-koszorú

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25.) megelőző negyedik vasárnaptól a karácsonyig tartó időszak.

Az advent szó jelentése: eljövetel. Az Úr eljövetele. A karácsonyt megelőző időszak a várakozás jegyében telik. A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila (viola), mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, a nap liturgikus színe a rózsaszín.

Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtölni. Az adventi böjti idő alatt tilos volt a zajos mulatozás és a házasságkötés.

A XIX-XX. század óta szokás adventi koszorút készíteni. 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el az első adventi koszorút: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma általában fenyőágból készítik a kör alakú koszorút, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyákat vasárnap gyújtják meg. A világító gyertyák számának növekedése a növekvő fényt szimbolizálja. A karácsony előtti utolsó vasárnapon mind a négy gyertya egyszerre ég.

Minden gyertya egy-egy fogalmat szimbolizál: hit, remény, öröm, szeretet.

Ezen a héten talán érdemes volna megnézni, mi az, ami ezek közül nincs jelen az életedben.

Mi az, amihez foggal-körömmel ragaszkodsz, bármi áron?

Talán ideje lenne abbahagyni a görcsös akarást, a görcsös keresést, talán itt az ideje, hogy most ne erőltesd azt, ami nem megy. Talán jobb lenne egy kicsit békén hagyni.

Ha elcsitul az elmezaj, talán megérkezik az, amin már régóta hiába görcsölsz, talán megtalálod, amit eddig hiába kerestél, talán megérkezik a válasz, ami után kutatsz, talán minden megoldódik magától.

Ha hagyod.

Ha nem te akarod.

Karácsony közeledtével mindenkit elkap a nagy vásárlási láz, a figyelmünk az ajándékozás és ajándékvárás hipnózisába merül. Most sokan ajándékok után szaladgálnak, de te ne hagyd, hogy belerángassanak ebbe a kollektív hipnózisba.

Az ünnep nem erről szól.

Lazulj el és figyeld meg, mi az, ami mulandó és mi az, ami nem múlik.

Mire vársz? Mi az, amire igazán vágysz?

Figyeld meg, mi az, aminek vége van az életedben és mi az, ami most születik.

Nézd meg, mi az, ami fény az életedben és mi az, ami nem.

Figyeld meg, mi az (ki az), ami (aki) most jön el hozzád?

Talán a hit, remény, öröm és szeretet. Figyelj és várd!

Áldott, békés adventet kívánok!

Pehl Ildikó

pszichoblogger

Forrás: Wikipédia

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr467137923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása