Pehl Ildikó blogja

Túl a személyesen

Túl a személyesen

Január az újrakezdés hava

2016. január 04. - Pehl Ildikó

new-years-eve-1792583_340.png

Év elején sokan elhatározzák, hogy az új évben valami újba kezdenek, valamin változtatnak, azután a kezdeti lendület után ez a nagy lelkesedés valahogy abbamarad. Már csak emlékeznek rá, hogy volt valami tervük év elején.

Néhányan azt gondolják, hogy ha elhatároznak valamit és nem sikerül azonnal, ha jönnek az akadályok, akkor ez egy jel, hogy ezt nem kéne. Olykor ez így is van, de a legtöbbször ez az elme trükkje, hogy ne változzunk. Ha feladjuk és minden marad a régiben, akkor nincs szükség plusz energia befektetésre.

Nem biztos, hogy az a jó ötlet, ha az akadályok megjelenésekor egy korábbi módszert erőltetünk, még nagyobb erővel. Ha korábban sem vált be, talán nem ez a megoldás.

Hanem az, ha megállsz egy pillanatra, összpontosítasz, pihensz egyet, ha szükséged van rá, esetleg egy rövid időre eltávolodsz az egésztől, félreteszed, majd egy másik nézőpontból megvizsgálod azt, ami az aktuális megoldandó probléma, megkérdezed magadtól, hogyan lehetne másképp és azután megoldod.

Jó ötlet, ha úgy teszed fel a kérdést: Hogyan érhetném el, hogy így és így legyen? Persze, feltételezve a te tiszta szándékodat, a választ jó eséllyel rövidesen megkapod.

pixabay-workspace-766045_640.jpg

Állítólag Albert Einstein legjobb ötletei zuhanyozás közben érkeztek. Talán nem véletlen. Lehet, hogy olyankor nem gondolkodott.

A lényeg, hogy amikor valamilyen kihívás előtt állsz, amivel korábban még nem találkoztál, érdemes egy kis távolságot tartani tőle, időt adni magadnak és feltenni a kérdést: Hogyan oldhatnám meg? Azután elengedni az egészet. Ha képes vagy leállni, nem pörgetni az agyadat, akkor le is tisztulhat minden, ilyenkor láthatsz a dolgok mélyére és egyszer csak megérkezik a megoldás. Nem a fejedből.

És akkor már tudod, hogyan tovább. Lehet, hogy így valóban sikerül valamilyen új változást véghezvinni, ami az életedet teljesebbé teszi.

Pehl Ildikó

pszichoblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://tulaszemelyesen.blog.hu/api/trackback/id/tr347137993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása